Japonsku došly chipsy

16:00 | 28.04.2017 Zita 17
Dříve plné regály teď zejí prázdnotou. Co se stalo a kam se poděl onen kýžený balíček chipsů?
Místo levného snacku jsou teď chipsy spíše nedostatkovým zbožím
Místo levného snacku jsou teď chipsy spíše nedostatkovým zbožím FOTO: Flickr.com
Asociace Japonska jako země, ve které je k sehnání téměř kdykoliv cokoliv a to ještě v mnoha podobách, se po letech panujícího blahobytu usídlila v hlavách mnohých spíše jako daný fakt. O to více pak byli samotní Japonci, avšak i turisté, překvapeni, že v jindy přetékajících regálech teď chybí jejich oblíbený snack. Důvod?

Ačkoliv jsou chipsy známé spíše jako rychlá svačinka pocházející z rukou Američanů, svou brambůrkovou kulturu si Japonci vytovořili hned záhy po jejím importu, který byl zahájen okolo roku 1960. Od této doby přišli nápadití výrobci s neustále se rozšiřující škálou inovací a to nejen v chuti, ale i v samotné přípravě. Jako důsledek tak můžeme najít chipsy s příchutí japonské polévky rámenu, hořké čokolády či obalovaných krevet, jak je však již zvykem, nechybí ani tolik milovaná sakura. 

Jak už však bylo zmíněno výše, nebylo by to Japonsko, aby nepřišlo s nápadem, jak již takto populární produkt dovézt k naprosté dokonalosti. Speciální techniku cílící na to, aby každý lupínek zůstal správně křupavý, pak vyvinula přední japonská značka Calbee. Pozadu však z pochopitelných důvodů nezůstala ani konkurující značka Koikeya. Netřeba podotknout, že nejen té však nyní mrzne úsměv na rtech. 


Úsměv ze rtů předsedy Calbee, Akiry Matsumota, zmizel stejně rychle jako jejich balení chipsů z pultů supermarketů

Hlavní podíl na překvapivém nedostatku této pochoutky má na svědomí především nebývalé množství bouří a tajfunů, které v loňském roce doslova odvály očekávanou sklizeň brambor. Vzhledem k příkazům Abeho vlády o importu a exportu a reálné skutečnosti, že brambory se sklízí jen jednou do roka, tak mimo zkupování předražených zásob online zatím nastalá situace nemá jiné řešení. 

Hlavní mluvčí Calbee uvedl, že firma byla nucena z trhu stánout již přes 30 druhů a to včetně oblíbené pizzy a francouzského salátu. O tom, kdy se však podaří nahodit produkci do zaběhlého řádu, lze nyní jen teoreticky uvažovat.

ZDROJE: Japantoday.com/noendinsightforjapanspotatochipscrisis
FOTO: Stuff.co.nz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9