Jaké české jídlo chutná Japoncům nejvíc? [Rozhovor]

15:49 | 03.09.2018 Zita 0
Před čtyřmi lety otevřel českou restauraci DUB v Kanazawě a nyní v ní prakticky denně servíruje nejznámější česká jídla. Jaké zkušenosti nasbíral, kde bere recepty a jaké ingredience v Japonsku nekoupíte, se dozvíte v rozhovoru s Teruem Kashiwou.
Česká restaurace Dub v Japonsku
Česká restaurace Dub v Japonsku FOTO: Tetsu Onari
1. Co stálo na začátku cesty nápadu otevřít si českou restauraci v Japonsku?

Ačkoliv se to nemusí zdát, cesta do ráje české kuchyně byla poměrně dlouhá. Nejprve jsem v Japonsku vystudoval vysokou školu, kde jsem se naučil přípravu těch nejrůznějších jídel. Hned pár měsíců poté jsem své poznatky využil při vaření v místních restauracích- zavítal jsem do světa gastronomie Italů i Francouzů a objevil tam mnohé. Dalším zlomem byla nabídka práce kuchaře pro ambasádu v Evropě, což byl taky důvod, proč jsem vlastně zavítal do Česka. Tamní kuchyně mě nesmírně zaujala, a tak jsem se rozhodl, že si v Japonsku jednoho dne otevřu vlastní českou restauraci, k čemuž později opravdu došlo- jmenuje se DUB a trůní skryta v malé uličce v centru Kanazawy.

2. Začátky byly asi poměrně těžké. Podle čeho jsi sestavil jídelníček?

Hlavním konceptem, s kterým bych chtěl pracovat je vyvážená kombinace českého receptu s místními ingrediencemi. Všechny recepty, co mám, vznikly v hlavách českých babiček, někdy jsem se inspiroval přímo jídelníčkem českých restaurací.



3. Mluvil jsi o místních ingrediencích... Jde v Japonsku sehnat všechno potřebné?

Některé ingredience jsou trošičku problém. V Japonsku kořenovou zeleninu do vývaru prostě nekoupíte, českých značek alkoholu není také zrovna moc. V takovém případě se snažím vyrobit si ingredienci sám- když chci vanilkový cukr, jednodušše smíchám cukr s vanilkou a je to. V ustáleném menu nabízím též domácí pudink, ten místo laciného prášku vyšlehám přímo z našich vajec. Jednou ročně ovšem jezdím do Česka, kde dokoupím zbytek, tradičně si dovážím například český kmín.
 
4. Kmín?

Ano, oproti japonskému má mnohem intenzivnější chuť a vůni...

5. A co z takovýchto surovin vůbec vytváříš?

Snažím se nakoupit poctivé japonské suroviny a pak si vždy představím, co by z nich uvařil nějaký český kuchař. Na základě toho nabízím spíše českou klasiku... V předkrmech najdete nakládaný sýr či utopence, polévky sice denně měním, většinou to je ale česnečka či gulášová. Největší hit představuje patrně guláš, v oblibě je však i svíčková. Mimo pudinku nabízím též závin (pozn. redakce: který byl opravdu vynikající). Když je zrovna sezóna, občas přidám jelena, kance či nějakou rybu. Pro vegetariány mám smažený sýr či grilovaný camembert.



6. To zní lákavě. Podle čeho jsi vlastně vybral jméno?

Mé příjmení Kashiwa znamená v češtině dub. V kombinaci s faktem, že dub roste i v Česku, mi to přišlo ideální...

7. Navštěvují Tvou restauraci přímo nějací Češi nebo chodí spíše místní?

To záleží, většinu zatím sice představují cizinci, místním však už jméno DUB taky začalo něco říkat. Občas pořádám kurzy vaření, na ty chodí převážně naši...

8. Chtěl bys na závěr něco vzkázat našim čtenářům?

Momentálně hledám schopného pomocníka se základní znalostí japonštiny, který by mi pomáhal s vařením a údržbou restaurace, tak kdybyste měli zájem, dejte prosím vědět. Jinak vítám všechny a doufám, že vám u mě bude chutnat...

9. Díky!



Česká restaurace DUB v Kanazawě:
Adresa
Facebook
Tripadvisor

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9