„Miňonky“ po japonsku

11:20 | 21.01.2018 ilonad 3
Znáte obdélníčkové oplatky Millefeuilles od Berne? Chcete poodhalit historii jedné z oblíbených tokijských pochoutek? Nebo máte jen chuť na sladké? Tak pak je tento článek pro vás!
3 příchutě Millefeuilles od Berne
3 příchutě Millefeuilles od Berne FOTO: ilonad / asianstyle.cz
Název mille-feuille (v překladu „tisíc listů“) neboli Napoleon označuje francouzskou pochoutku, kterou dobře známe i z obchodů a kaváren v Čechách. Mille-feuille se ve své nejběžnější podobě objevuje jako zákusek o 3 plátcích listového těsta, mezi kterými je vetknut (ve 2 vrstvách) žloutkový krém nebo šlehačka, popřípadě marmeláda. Nejhornější vrstva je často potřena cukrářským cukrem, ale kuchtík může přidat třeba oříšky nebo zvolit zdobení čokoládou a fondánem.

Japonské Millefeuilles od Berne, které jsou reprezentativním sladkým suvenýrem z Tokia (!), se skládají ze 3 obdélníkových vrstev oplatek a 2 vrstev krému, ale od francouzského modelu se liší tím, že jako celek jsou polity čokoládou. Sladké obdélníčky, které vypadají (a dokonce také chutnají) jako větší Miňonky, jsou primárně vyráběny ve třech variantách – milk chocolate (v mléčné čokoládě), sweet chocolate (ve sladké čokoládě) a hazelnut chocolate (v oříškové čokoládě). Podle výrobce vám tyto sladkosti budou nejlépe chutnat poté, co je dáte aspoň na 30 minut vychladit do ledničky. Mně osobně přišly chutné i za běžné pokojové teploty.



Aby obdarovaná osoba mohla plně ocenit hodnotu Millefeuilles z „Tokia“, tak výrobce do balení přikládá i letáček se stručnou historií japonského prodeje této sladkosti.
Historie tokijských Millefeuilles začíná rokem 1965, kdy se tyto čokoládou polité cukrovinky dostaly do prodeje/na trh. Ve srovnání s dnešní podobou byly však větší a skládaly se ze 4 vrstev oplatek spojených krémem. V daném roce byly zabaleny do stříbřitého papíru s červenou páskou uprostřed, na které byl vyobrazen zlatavý medvěd, co stojí na zadních. Prodej úspěšně pokračoval dál a v roce 1969 se změnila podoba obalů. Millefeuilles byly nově oděné do papíru s květinovým vzorem (vlčích máků), se kterým začala být tato sladkost v myslích Japonců spojována.

80. léta lze označit za dobu růžových Millefeuilles. V dané době byly tyto oplatky vyráběny již ve dvou příchutích (sweet chocolate, milk chocolate) a pro jejich snadné odlišení se přistoupilo k tomu, že byly zabaleny do zlatavého nebo stříbrného papíru, doplněného černým a růžovým proužkem uprostřed. Novinkou však byla černá krabička s růžovou páskou a bílými písmeny Millefeuilles, do které byly tyto sladkosti uloženy.

Rok 1987 byl mezníkem, kdy Millefeuilles od Berne dosáhly dokonalosti. Tyto sladkosti se začaly vyrábět pouze ze 3 vrstev oplatek a nově mohly být polity také oříškovou čokoládou. Tokijské Millefeuilles ve variaci 3 různých příchutí se staly exkluzivní/značkovou čokoládovou pochoutkou, v elegantním papíru zdobeném kresbou roztroušených bílých kvítků nevěstina závoje.

 

Berne v roce 2004 představil speciální limitovanou letní edici s ovocnými mille-feuille, které byly dostupné ve 3 variantách (ananas, pomeranč, kokos). V následujícím roce vznikla valentinská edice pro dospělé, která obsahovala oplatky obohacené o aromatickou složku západních alkoholických nápojů (brandy, bourbon, rum). Později byla valentinská krabička doplněna o oplatky se saké a japonským švestkovým vínem umešu k příležitosti 10. výročí od začátku prodeje této edice pro zamilované.

Počínaje rokem 2015 se Millefeuilles začaly balit do přepracovaného obalu z 80. let, pro který byl charakteristický právě motiv květiny známé u nás jako „nevěstin závoj“. Kabátek dnešních oplatek je v odstínech žluté, oranžové a růžové s tím, že pravá strana je opatřena jednoduchou kresbou výše zmíněné květiny. Samotné balení využívá esteticky líbivé kombinace bílé barvy s růžovou, kterou vkusně doplňuje obrys kytice nevěstina závoje. Je nade vše jasné, že Berne, který si zakládá na chuti cukrovinky, se snaží zalahodit i oku.



Na závěr bych ještě zmínila důvody, proč jsou tyto oplatky mezi některými Japonci oblíbené.

1. Jedinečný dárek
Berne prezentuje své Millefeuilles jako čokoládové pochoutky, které neseženete v normálních supermarketech ale ve specializovaných obchodech, čímž se oplatkám dostává puncu jedinečnosti. Taková cukrovinka, co není jen tak snadno dostupná, potěší právě jako dárek nebo jako sladký suvenýr z cest.


2. Chuť s nostalgií

Pro mnoho Japonců jsou Millefeuilles od Berne sladkostí, na které si pochutnávaly jako malé děti s vědomím toho, že mají na jazyku cukrovinku vysoké kvality. Když nyní mají znovu možnost okusit tuto pochoutku, tak se ve vzpomínkách vrací do momentů, které jsou blízké jejich srdci.

Ovšem i těm, kteří předtím neměli možnost ochutnat tuto čokoládovou dobrotu, je slibována lahodná chuť Millefeuilles, které prý propadnou lidé téměř ze všech koutů světa.[i] Proto se někteří Japonci rozhodnou koupit tuto pochutinu jako dárek svým přátelům či známým ze zahraničí. Úspěch Millefeuilles od Berne dokládá také umístění v žebříčku populárních cukrovinek pro oblast Tokia, kde obsadilo 1. místo.


3. Cenová dostupnost

Dárkové balení se 7 kusy Millefeuille vás vyjde na 702 yenů, ale na výběr máte i z krabiček s 3, 10, 15, 20 či 30 kusy. Pokud vás povede k nákupu pouze zvědavost, tak máte možnost zakoupit i samostatnou tyčinku přibližně za 100 yenů, což vaši peněženku také tolik nezatíží.

Ať Millefeuille od Berne, které se vám dostanou na jazyk, jsou splněním vašeho sladkého snu!

 
[i] Millefeuilles od Berne se však musí vyhnout ti, kteří nemohou jíst produkty s obsahem alkoholu či oříšků.

ZDROJE: if8.sub.jpbigbird-shopping.combest.ciao.jpen.wikipedia.org
FOTO: ilonad /asianstyle.cz, David Woo / flickr.comif8.sub.jp/berne
 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9