Na večeři do školní lavice v retro stylu 80. let

16:10 | 10.11.2013 Erik 3
Tématických restaurací existuje na tisíc druhů od středověkých krčem až po anime café. V Číně si v poslední době získala oblibu vlna retro podniků zařízených jako třídy základní školy z doby před třiceti lety.
Restaurace je rozvržena jako velká učebna s lavicemi, tabulí a katedrou
Restaurace je rozvržena jako velká učebna s lavicemi, tabulí a katedrou FOTO: chinanews.com
Těžko vystopovat, kdo byl autorem původní myšlenky, ale faktem je, že se tyto restaurace již objevily v městech jako je Peking, Fuzhou nebo Changchun. Právě do posledně jmenovaného místa v provincii Jilin na severovýchodě Číny se podíváme. Už na první pohled je jasné, že s detaily se tu nijak nešetřilo - od tabule na níž je každý den namalovaná látka k jiné učební hodině přes obrazy politiků, hudebních a filmových idolů osmdesátých let až po nabídku červeného šátku, který náležel žákům základní školy. Členové personálu jsou oblečeni buď jako žáci nebo učitelé.



Kromě dekorací je tu ale také spousta originálních nápadů. Menu je například vytištené jako písemný test, kde zaškrtáváte možnosti na záludné otázky ohledně toho, na co máte právě chuť. Samozřejmě se musíte náležitě podepsat.



Výsledky tohoto testu jsou pak vyhodnoceny jedním z učitelů a přede všemi je vám udělena odpovídající známka. Nevím o nikom, kdo by dostal nedostatečnou. Možná by takový nešťastník skončil v kuchyni u mytí talířů. Taky vám to ukazovátko přijde spíš jako rákoska? Nebo hodně dlouhá vonná tyčinka.



Čas než je doneseno jídlo můžete trávit zpěvem do mikrofonu u katedry, tancem, skákáním na zemi namalovaném panákovi či hraním videoher. Ty jsou samozřejmě v tom starém dobrém osmibitovém hávu s hranatou grafikou, šestnácti barvami a hudbou trefně označovanou pamětníky jako "skřehule". Na jídlo máte hodinu a půl - stejnou dobu jako trvá jedna vyučovací lekce. Je proto nezbytné si rezervovat místo dopředu.



Po dobrém jídle je čas zaplatit útratu. Pokladna je vyvedena tak jako přepážka, u které se platívalo za lekce. Pokud si tu větší skupina lidí uspořádá školní sraz po letech, má automaticky na vše 30% slevu. Můžete se také stát členem klubu, ale cesta k němu je podmíněna úspěšným složením kvízu zaměřeného na texty písniček, kreslených seriálů a zážitků z dětství.



Cílovou skupinou jsou samozřejmě lidé narození právě v osmdesátých letech, kterým je dnes kolem třiceti. Byla to první generace, která po zavedení politiky jednoho dítěte v drtivé většině případů neměla sourozence a vyrůstali v období, kdy se Čína začala otevírat světu. Oni se samozřejmě otevírali společně s ní a proto jsou dodnes označováni jako rebelské (a trochu sebestředné) povahy. Je v nich spojena stará tradice s technickou revolucí a jednoznačně představují zcela unikátní generaci.




ZDROJ: chinanews.com
FOTO: chinanews.com, Zhang Yao, Lu Ming

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9