Korejci si oblíbili kempování

19:00 | 10.09.2013 Eunka 4
Není to osvěžující a také trochu dobrodružné, vyrazit si pod stan s rodinou nebo přáteli? Tento koníček uchvátil i obyvatele Koreje. V článku se na to tedy zaměříme podrobněji.
V přírodě je dobře
V přírodě je dobře FOTO: Shutterstock.com
Lidé si dnes sice užívají všech výhod moderního věku, přesto však touží i po návratu k přírodě. V Koreji jsou účinky této nostalgické nálady vidět díky velkému vzrůstu kempování. V obchodech se nabízí mnoho výrobků souvisejících se stanováním a turistické kanceláře mají v katalozích nádherná místa, která jsou pro pobyt pod širým nebem jako stvořená. A vy už nemusíte s přírodou bojovat o přežití a lovit každodenní potravu, přesto si můžete táboření vychutnat.

Kořeny táboření v Koreji spadají do období po Korejské válce (1950 - 1953). Tehdy přišly ze Spojených Států přenosné vařiče, které používali horolezci při svých expedicích. Do roku 1980 také vzrostl počet Korejců, kteří vlastnili auto a tak mohli začít jezdit kempovat po celé zemi. V současné době táboří ročně asi 2,5 miliónů lidí. 

 Jak roste obliba stanování, výrobci si mnou ruce. Prodej kempovacího vybavení jen stoupá. Inu příroda a pobyt na čerstvém vzduchu lákají. Všichni už mají dost přeplněných velkoměst a smogu. 

Ještě v roce 1990 vypadalo kempování následovně. Lidé vysedávali poblíž stanů, které si postavili na pláži nebo v údolí. Bylo to levné a pro rodinnou dovolenou jako stvořené. I když maminky asi nejásaly, když kuchtily dětem večeři nad ohněm a koupaly je ječící ve studené vodě. Ovšem i to má své kouzlo.

Postupem času se začalo využívat kol. Lidé objevili pohodlí karavanů. Nyní si mohou vybrat z mnoha velikostí i vybavení. Kdo na to má, může si i v přírodě žít jako král. Otázkou je, zda to už ale nepostrádá kýženou romantiku.

 A kde Korejci rádi táboří? Tak třeba na Jeju. Tamější nádherná příroda opravdu svádí k dobrodružství. Dalším oblíbeným místem je Nanji Camp. Nachází se v Nanji Hangang parku a zvládne najít místečko pro zhruba 2000 táborníků. Najdete tam kromě kempovacího vybavení i grily, sprchy a polní kuchyně.

Zdá se tedy, že kouzlo přírody nepomíjí. A to je dobře. Mnozí z vás sami dobře ví, jak je noc pod plachtou stanu čarovná a jak chutná třeba opečený chleba či špekáček nad ohýnkem. Počasí nám pořád ještě docela přeje. Tak proč se nesbalit a nevyrazit na víkend do lůna přírody? Nebo si raději počkáte na dovolenou v Koreji? A postavíte si stan blízko několika pohledných Korejců?


ZDROJ: hancinema.net

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9