Vítáme podzim! Japonsko kvete červenými liliemi

13:00 | 26.09.2019 Sachi 0
Letní atmosféra se vytratila, dny jsou kratší a brzy rozkvete červená pavoučí lilie, která předznamenává příchod podzimu.
Pavoučí lilie
Pavoučí lilie FOTO: ToshihiroGamo/Flickr.com

Pravděpodobně jste nikdy neviděli tuhle zvláštní květinu. V Tokiu jich možná pár k zahlédnutí je, ale nejlepší místo v Japonsku k jejich pozorování a místo, kde roste masově, je v parku Manjushage v Hidace, v prefektuře Saitama. Na dva týdny v roce se tam pláň na břehu řeky mění v okouzlující les, pokrytý 500 000 planoucími červenými pavoučími liliemi.


Známost místa vzrostla v roce 2017 díky císaři Akihitovi a císařovně Michiko, kteří toužili navštívit park Kinchakuda. A není divu - efekt těchto vysokých, červených květin, kvetoucích až k obzoru, je velkolepý! Nad absencí zelených listů ještě více zesiluje barva červené a vy se touláte po parku Manjushage a cítíte se královsky, jako byste chodili po vlastním kouzelném červeném koberci.



- Co skrývá pavoučí lilie za svým jménem?
Rod byl pojmenován na počest starořímské herečky Lycoris, která byla milenkou Marca Antonia. Avšak červená pavoučí lilie (lycoris radiata) má několik společných jmen - Spider lily (pavoučí lilie), Resurrection lily (Lilie zmrtvýchvstání) nebo Huriccan lily. Původem je tato krásná květina z Číny, Koreje, Japonska a Nepálu.

V Japonsku se jim také říká Higanbana, doslova "rovnodenní květ!. Každoročně kvetou kolem podzimní rovnodennosti.

Rostlina obsahuje jedovaté alkaloidy. Požití malého množství rostliny se zpravidla obejde bez následků, při větším množství se dostavuje nevolnost, zvracení, břišní křeče, dehyratace a iontová nerovnováha v těle. V Japonsku je také často vysazována v okolí rýžových polí a hřbitovů, neboť svojí jedovatostí odpuzuje hlodavce a jiné škůdce.

Tyto květiny obklopuje mnoho smutných pověstí a povídek. Jednou z legend je, že lilie přivezli do Japonska křesťanští misionáři, z nichž mnozí zemřeli na nemoc či kvůli perzekuci, a lilie vysazovali, aby označili cesty, po kterých se vydali. Vzhledem k tomu, že květy se shodují s buddhistickou tradicí návštěv hrobů v době rovnodennosti (Higan), vzhled květin pro mnohé zanechá hořkosladký pocit z nich.
 

Dozvěděli jste se o této podzimní krásce nějakou novou, zajímavou informaci?


FOTO: pref.saitama.lg.jp
ZDROJ: savvytokyo.com, wikipedia.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9