Ostrov Baengnyeong: nejkrásnější vojenská fronta v Koreji

14:01 | 05.07.2013 Peťul_TripleS 2
Asi 190 kilometrů severozápadně od přístavního města Incheon se nachází krásný ostrov s názvem Baengnyeongdo, o kterém vám teď přinášíme něco málo informací.
Ostrov Baengnyeong
Ostrov Baengnyeong FOTO: koreatimes.co.kr
Obklopen křišťálově čistou vodou, ve které si užívají život lachtani, je tento ostrov nejsevernější v Jižní Koreji. Připomíná středozemní ostrov Korsiku v Evropě.

Přesto je ostrov Baengnyeong málo známý veřejnosti, protože je slavný spíše jako vojenská fronta než jako turistická destinace.

Ačkoli ostrov neutrpěl žádný vojenský či civilní útok ze strany Severní Koreje, v blízkosti ostrova Yeonpyeong, na který Severní Korea poslala granáty v listopadu 2010, byli zabiti dva mariňáci a dva civilisti. Ostrov je také blízko místa, kde se potopila jihokorejská válečná loď Cheonan. Čtyřicet šest vojáků v ní zemřelo.

Přesto zvýšená bezpečnost na ostrově nemá vliv na obyvatele. Ostrov je překvapivě tichý, klidný a příjemný, díky čemuž lidé zapomínají, že to je vojenská fronta. Krajina na pobřeží a oceán jsou uhrančivě krásné.

Díky stále se zvyšujícímu počtu turistů se zdá, že si užívají dobrodružné zájezdy v zabezpečených oblastech. Turistům se čím dál více líbí zájezdy do demilitarizované zóny (DMZ), která rozděluje obě Koreje.


Vojenská místa



Ostrov se nachází pouhých 17 kilometrů od severokorejského regionu Jangsangot. K vidění je plno vojenských míst. Památná věž připomínající vojáky, kteří zahynuli při potopení Cheonan, je pouhých 2,5 kilometru od místa, kde k incidentu došlo.

Na ostrově se též nachází 6. námořní brigáda. Vojenské zbraně jako tanky a děla jsou k vidění v turistických lokalitách, takže si je mohou návštěvníci vyfotit.

„Lidé, kteří sem přicházejí, budou ti, kteří chtějí něco nového,“ řekl Lee Charm, generální ředitel Korejské organizace cestovního ruchu (KTO) během své cesty s asi 50 zahraničními velvyslanci a zahraničními korespondenty při prohlídce ostrova.

„Cizinci si myslí, že situace mezi Korejemi je vážná, že dojde k válce, ale vlastně to není tak riskantní. Kromě toho si dobrodružné typy užijí příchodu sem, protože není snadné se dostat na toto místo.“

Před odstřelováním ostrova Yeonpyeong přijíždělo na Baengnyeong během léta docela dost rekreantů, ale incident vedl k poklesu turistů. Ostrované, kteří se žili z cestovního ruchu, tím byli těžce zasaženi. Organizace cestovního ruchu, která má podpořit nejsevernější ostrov, se zpozdila v plánu z důvodu obav většího ohrožení ze strany Severní Koreje.

Měli by tento ostrov více propagovat jako turistickou destinaci,“ řekl Gilles Hewitt, vedoucí kanceláře AFP, který se zúčastnil zájezdu sponzorovaného KTO.

„Kam si myslíte, že chce většina turistů jít, když přijedou do Koreje? Je to DMZ. Myslím, že tento ostrov může přilákat mnoho turistů jako DMZ.“

Vzrušení z návštěvy tohoto místa, jenž je „pravděpodobně nebezpečné“, je hlavním důvodem zvyšujícího se zájmu o „bezpečnostní prohlídky“.



„Vždycky jsem se zajímal o nová místa. Chtěl jsem se podílet na výletu, protože jsem toužil jít někam, kde mnoho lidí nebylo. Pak jsem se mohl vrátit a říct všem přátelům, že jsem byl na tomto exotickém a vzrušujícím místě a dokonce slyšel výstřely,“ řekl Normann Polidoro, nedávno přijatý francouzský pracovník v KTO.

Výstřely přišly od námořní pěchoty, která byla v den zájezdu školena.

„Nebojím se Severní Koreje. Neděsí mě, i když tu jsou neustále zprávy o ohrožení. Necítil jsem se v ohrožení, když jsem sem přišel. Mimo to, není to součástí toho vzrušení?“


Krása krajiny

Jedním překvapujícím faktem o tomto ostrově je, že francouzským návštěvníkům připomíná ostrov Korsiku, která se nachází ve Středozemním moři, jihovýchodně od pevninského území Francie.

„Toto místo mi připomíná Korsiku,“ řekl Romain Desmarescaux, další francouzský účastník výletu.

„Ve skutečnosti je to ještě lepší,“ řekl Normann Polidoro, francouzský zaměstnanec KTO.



Hlavním důvodem této asociace je skalnatý shluk ostrůvků zvaných „Dumujin“. Návštěvníci mohou podniknout hodinovou jízdu kolem těchto ostrůvků, kde jim jsou vysvětlena jména a příběhy skal. Krajina tu je tak ohromující, že hodina se zdá opravdu krátká.



Dalším skvělým místem k návštěvě je pláž Congdol, která je lemovaná barevnými kamínky. Oblázky tu jsou ve tvaru fazolí. „Cong“ v názvu znamená „fazole“ a „dol“ znamená v korejštině „kámen“.

Na pláži je skvělé chodit naboso, protože oblázky vám masírují nohy a pomáhají krevnímu oběhu.



Pak je tu pláž Sagot, která nabízí měkký a prachový písek, jenž je nějakým způsobem dostatečně silný na to, aby mohl sloužit jako přistávací plocha.


Informace o cestě

- Trvá to 4 hodiny a 50 minut dostat se na ostrov trajektem z přístavu Incheon. Čas trvání se může změnit vzhledem k nevypočitatelnému počasí.

- Ceny trajektu se pohybují okolo 56 000 wonů za jednosměrnou cestu a okolo 110 000 wonů i se zpáteční cestou.

- Trajekty vyplouvají třikrát denně: v 8:00, 8:50 a 13:00.

- Ostrov nemá hotely, ale nabízí několik motelů, které jsou čisté a vybavené lůžky. Pokoje s lůžky jsou téměř na úrovni dvou- až tříhvězdičkového hotelu. Pokoje bez lůžek mají podlahové matrace.

- Momentálně se nenabízí žádné zájezdy od pevniny, ale na ostrově je několik cestovních kanceláří.

- Pro více informací navštivte ongjin.go.kr či english.visitkorea.or.kr.


ZDROJ: koreatimes.co.kr
FOTO: panoramio.com, zimbio.com, seoultown.blogspot.com, flickr.com, english.visitincheon.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9