10 důvodů proč je Tokio nejlepším městem - část I.

20:00 | 22.07.2013 Saki 8
Na světe je spousta úžesných míst a měst. Pojďme si ale vysvětlit, proč je právě Tokio jedním z těch nejlepších. Máme před sebou sérii 50 bodů a odůvodnění.
Tokio
Tokio FOTO: blog.flor.cz
1. Nejdůmyslnější železnice světa.
13 linek metra a více než 100 pozemních komunikací vedených japonskými dráhami a dalšími soukromými společnostmi. Tokijský železniční systém vypadá, že byl navržen tak, aby vyhrával světové rekordy. Je vzácné najít místo v metropolitní oblasti, ve kterém nejezdí vlaky a není pár minut chůze.



2. Výškově se předstihující konstrukce.
Japonští konstruktéři se neustále s někým předhánějí v tom, kdo postaví vyšší konstrukci. Například, když se tokijští úředníci dozvěděli, že nový vysílač Guangzhou TV a rozhledna (Canton Tower nebo Guangzhou TV & Sightseeing Tower) v Číně bude 610 metrů vysoká - stejná výška, ve které byla plánována věž Tokyo Sky Tree, udělali ve výstavbě to, co každý rozumný člověk - dodali 24 metrů na vrchol Sky Tree. Zachovali tak svůj cíl nejvyšší věže světa. Guinnessově certifikovaná konstrukce nabízí různé obchody, restaurace a vyhlídkovou terasu, která vám umožní vidět téměř celou cestu do Guangzhou.



3. Neodolatelné jídlo.
Můžete strávit hodiny slintáním nad propracovanými dortíky a jinými cukrovinkami, perfektními rolkami sushi nebo super stylizovanými depachiky (oddělení s potravinami). Hranaté melouny a houbičky matsutake za 50 000 jenů jsou vystavovány s úctou. Krom dobře vypadajícího a chutného jídla má Tokio další přednosti - Pojízdné jídelní pulty některých nóbl restaurací a zdarma vzorky jídel či pití o víkendech.

4. Pouliční přechody jsou jako bitevní scény ze Statečného srdce.
Přechod mimo stanici Shibuya je jeden z nejzaměstnanějších a nejrušnějších přechodů na světě. S tisíci lidmi hrnoucími se do středu ulice, vytváří obrovskou organickou hmotu.



5. Císařský palác.
Navštivte Císařský palác 23. prosince nebo 2. ledna a uvidíte něco impozantního. Ano, uvidíte jeho vlastníka. Císař Akihito a jeho rodina dvakrát ročně veřejně vystupují. Jsou to dny, kdy se jedná o císařovy narozeniny a Novoroční pozdrav. Pokud jste dost vysocí, možná jej zahlédnete mezi mořem japonských "Rising Sun" vlajek.



6. Stovky módních obchodů pro mladé.
V oblasti Harajuku existuje nespočet nezávislých butiků. Všechny jsou obecně určeny pro výstřední, šílenou módu mladých lidí. Vezmeme-li Shibuyu, Omotesando a Aoyamu, získáme největší světový módní okres, představující v podstatě světové módní značky.



7. Můžete působit jako návnada v nejbizarnějším kosmetickém ošetření.
Lázeňská léčba, zlověstně nazvána "Doktor ryba" na umělém ostrově Odaiba a jeho horkých pramenech Oedo Onsenno Monogatari, vám poskytne půlhodinovou péči, kdy po tuto dobu držíte své nohy ve vaně, zatímco malé ryby okusují pryč kuří oka a mozoly. Vaše paty budou hladké, ale možná se už na sushi nikdy nepodíváte stejným způsobem jako předtím.



8. Více Michelinských hvězd, než kdekoliv jinde.
Francouzská chvála Michelin Red Guide, série každoročních průvodců vydávaných francouzskou společností Michelin, pro více než tucet zemí, uděluje michelinské hvězdy jen pár exkluzivním podnikům. Nabytí nebo pozbytí hvězd může mít dramatický vliv na úspěch restaurace či hotelu. No, a když Michelin Red Guide oznámil vydání průvodce pro Tokio "Tokyo Yokohama Shonan 2012", spousta lidí si z toho dělala legraci a brala to jako pouhý marketingový tah. Jenže v oblasti restaurací udělili 293 hvězdiček. Tokio se honosí 160 000 restauracemi, což je více než 10 násobek počtu restaurací v Paříži. Tokijský průvodce udělil i několika z nich tři hvězdičky. Kojyu v Ginze, sloužící delikátní tradiční japonskou kuchyní, Joël Robuchonem v Ebisu, tokijská pevnost se slavným šéfkuchařem a Quintessence v Shirokane-dai, jehož mladý francouzský vyškolený šéfkuchař konečně dosáhl uznání v japonské kulinářské hierarchii, a to díky jeho zařazení do příručky. Michelin jen dokazuje, že toto město je bezesporu hl. městem gastronomie na světě.



9. Obchody s elektronikou jsou jako zábavní parky.
Japonci posunuli svou lásku k nejnovějším elektronickým přístrojům a moderním spotřebičům na novou úroveň s příchodem Yodobashi Akiba, největším obchodem s elektronikou v Tokiu, známým jakožto centrum zařízení, videoher a anime kultury ve městě. Chystáte se do nějakého obchodu s elektronikou? Vstup do Akihabary je jako vstup do říše divů blikajících světel a obrovských obrazovek, nicméně Yodobashi nabízí šest masivních podlaží s televizemi, magnetofony, zařízeními a herními konzolami. Další tři podlaží jsou určeny restauracím, barům, knihkupectvím a hudebním obchodům.



10. Můžete dojíždět do hor.
Pokud budete mít dost tokijského betonu, stačí vyrazit k nádherné hoře Takao v západním Tokiu. Přístupná je jedním vlakem z Shinjuku. Hora je známá především pro svou jednoduchou túru na vrchol, nádherné podzimní listí a speciální nudlovou Soba (pohanka) kulturu.



To je konec první části důvodů, proč je Tokio nejlepším městem na světě. Souhlasíte prozatím s touto várkou deseti bodů?

Část II.


ZDROJ: travel.cnn.com
FOTO: facebook.com, flicker.com, tumblr.com, wordpress.com, businessinsider.com, commons.wikimedia.org,
theselfishyears.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9