Pár věcí před užitím Shinkansenu

17:19 | 09.12.2016 kvacm 1
Shinkansen je dnes součástí japonské kultury a neodmyslitelně patří k cestování po celé zemi. Při jeho využití je ale potřeba vědět pár věcí, včetně důležitých pravidel, jak se ve vlaku chovat.
Model E7
Model E7 FOTO: yamakox / flickr.com

1. Co je to Shinaknsen

Jako každý dopravce i japonské dráhy mají svůj přepravní řád, který platí i na vysokorychlostních linkách Shinkansenu. Těch je sedm a spojují ta nejdůležitější města v zemi. Jejich rychlost je omezovaná podmínkami a hlukovými limity, nicméně nejrychlejší z nich mohou jet 320 km/h, jejich maximální testovaná rychlost je pak rekordních 443 km/h.

Nejdelší z linek je Touhoku Shinkansen, která spojuje Tokio a Aomori, dále pokračuje od letošního roku až na Hokkaido, kde má v budoucnu končit ve městě Sapporo. Momentálně měří skoro 680 kilometrů, Hokkaido Shinkansen pak ještě dalších necelých 150 kilometrů.

Tou nejvyužívanější je samozřejmě Toukaidou Shinkansen, první vysokorychlostní linka vůbec. Byla otevřena v roce 1964 a už tehdy převezla 100 miliónů cestujících. Linka spojuje Tokio s Osakou, měří 515 kilometrů a k roku 2013 převezla téměř 5,5 miliardy cestujících.
Je tedy nejvyužívanější linkou na světě a do budoucna se počítá, že nynější vlaky nahradí technologie Maglev, vedoucí přímo přes hory.

Shinkansen Série 0 v roce 1967
FOTO: Roger Wollstadt / wikipedia.org

2. Druhy jízdného

Prvním důležitým faktem pro cizince je ten, že dopravci nabízejí tři druhy jízdenek. První je do běžného vozu, kde jsou sedadla poskládaná 3x2. Jedná se o běžnou druhou třídu, avšak připomínající letadlo.


FOTO: Luke Lai / flickr.com

Druhý typ je tzv. Green car, nabízející sedadla 2x2 a připomíná leteckou třídu business class.


FOTO: dburatti / flickr.com

GranClass je pak třetí třída, kde si budete připadat už spíše jako na vlastní jachtě. Místa jsou poskládaná 2x1.


FOTO: seikinsou / flickr.com

Druhým faktem je možnost rezervace. Dopravci nabízejí možnost rezervovat si místo ve vlaku, a to ve vagónu určeném pro rezervace. Tato možnost je sice o něco málo dražší, ale je-li zrovna nějaký významný svátek nebo událost, je lepší utratit pár peněz na víc.

Vždy je ale potřeba si před využitím služeb dopravce zjistit, jaké jízdné na vámi vybranou linku opravdu nabízí.

3. Chování ve vlaku

Tyhle pravidla platí vesměs ve všech dopravních prostředcích v zemi, hlavně pak na všech vlakových linkách, včetně metra.

a) Neprojevovat se příliš hlasitě.
b) Neblokovat cestu svými zavazadly.
c) Telefonovat pouze v širší palubě.
d) Přepnout svůj mobilní přistroj to tichého režimu.
e) Už před příjezdem vlaku vytvářejte fronty.
f) Měňte polohu svého sedadla po domluvě s osobou za vámi.
g) Před vystoupením z vlaku vraťte své sedadlo do původní polohy.

Vlaky jedou několik hodin, je proto vhodné nerušit ostatní žádným hlukem. Někteří se učí do školy, jiní pracují, ostatní jsou unavení a chtějí se prospat. Prostě pokud pojedete vlakem v Japonsku, chovejte se myška.



ZDROJ: wasa-bi.com, wikipedia.org, westjr.co.jp, jreast.co.jp

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9