Na krátkou návštěvu Číny bez turistického víza

20:00 | 26.11.2013 Erik 12
Ačkoli tento systém běží již téměř rok a týká se pěti velkých čínských měst, je jeho existence ve zdejších vodách téměř neznámá. Společně se podíváme, jak vše funguje, kde podávat žádost a na co si dát případně pozor.
Guangzhou - Kanton
Guangzhou - Kanton FOTO: adelto.co.uk
Základní podmínkou je, že ten krátký výlet nesmí být delší než tři dny nebo chcete-li úředním jazykem 72 hodin. Na první pohled zatraceně málo. Kdo by vážil tak dlouhou cestu kvůli pár hodinám? Pointa je v druhé náležitosti, kterou žadatel musí splňovat – jeho další let, kterým opustí Čínu, musí být do některé jiné asijské země. Tedy nikoli nějaká okružní jízda Praha-Peking-Praha. Jak je vidět, je tato možnost přímo stvořená pro někoho, kdo chce navštívit například Japonsko, Koreu, Thajsko, Singapur nebo případně Taiwan a cestou si udělá siestu v některé megapolis Říše středu. Bohužel jsou tímto pravidlem znevýhodněni návštěvníci Hongkongu a Macaa, protože se nepočítají jako místa náležející jiné zemi, ačkoli to jsou speciální administrativní regiony a k jejich návštěvě žádné vízum nepotřebujete.



U čtenářů tohoto článku předpokládám, že mají pas České republiky nebo Slovenska, které jsou zařazeny na seznam 45 států, jejichž občané mají možnost této bezvízové návštěvy využít, takže tato starost zcela odpadá.

Jaká čínská města jsou v současné době zapojena do této iniciativy podporující turistický ruch? Nikoho nepřekvapí Peking, Šanghaj či Kanton. Méně obvyklé mohou připadat města Chengdu (pandy!) a Chongqing. Navíc od roku 2014 k nim nově přibude i Dalian. Proslýchá se, že jde o testovací projekt plného odbourání turistických víz a další místa se budou postupně otevírat na základě vyhodnocení současných zkušeností (a patrně prodlužovat i doba pobytu – před rokem byla podobná iniciativa na 48 hodin). Je otázka, zda bude systém rozšířen i na železnici a přístavy. Zatím to nejde jinak než skrze letištní terminál.



Pokud uvažujete, že byste této příležitosti mohli využít, tak poslouchejte dál. Vyřízení žádosti za vás provádí letecká společnost, se kterou cestujete. Té musíte samozřejmě svůj záměr sdělit, protože křišťálové koule k jejich výbavě zatím ještě nepatří. Nemusíte se bát dlouhého čekání – vše je po předložení dokumentů (pasu, letenky na navazující spoj) vyřízeno u speciální přepážky během pár minut. Pak můžete dát vale letištní ploše a vyrazit na průzkum vámi zvoleného města. A můžete mi věřit, že za tři dny se při dobrém naplánování dá stihnout víc než dost.

Jste omezeni jen vlastní odvahou, kreativitou a hranicemi města. Pokud budete bydlet v hotelu, odpadá pro vás nutnost se do 24 hodin registrovat na oddělení cizinecké policie. Bydlíte-li však u přátel, pak se této povinnosti nevyhnete (nežbrblejte, v ČR to musí cizinci dělat také).



Jen se ještě zmíním o počítání oněch 72 hodin. Oficiálně je řečeno, že začnou běžet od okamžiku převzetí platného povolení o tranzitním bezvízovém vstupu. Nikde se neprojeví autonomie jednotlivých regionů více než na výkladu podobných vyhlášek. V Kantonu a Chongqingu se čas začíná počítat až od půlnoci následujícího dne, takže když přiletíte dopoledne, máte vlastně bonusový jeden den navíc.

Co si myslíte o této možnosti? Chtěli byste ji v budoucnu využít? Pokud byste měli nějaké podrobnější dotazy, neváhejte se zeptat – pro AsianStyle bude potěšením vám zjistit odpověď.


FOTO: pbase.com, topchinatravel.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9