Zátoka Maya Bay bude uzavřena do roku 2021

13:00 | 11.05.2019 Eunka 0
I příroda se musí léčit, pokud je vážně poškozen ekosystém. Z tohoto důvodu milovnící cestování krásnou thajskou zátoku Maya Bay, která se proslavila díky filmu Pláž, jen tak nenavštíví.
 Maya Bay
Maya Bay FOTO: Nicolas Vollmer/flickr.com
Thajská zátoka Maya Bay se proslavila díky filmu Pláž (Beach 2000) s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Je jen 250 metrů dlouhá a 15 metrů široká. Nachází se na ostrově Ko Phi Phi Le. V dobách největší slávy ji denně navštěvovalo až 5000 turistů, což brzy vedlo k závažnému poškození korálů a ekosystému. 

Zátoka byla dočasně uzavřena již v loňském roce. Původně měla být nepřístupná veřejnosti jen čyři měsíce, aby se mohla zotavit z ekologických škod způsobených nadměrným počtem návštěvníků, a pak být na podzim opět zpřístupněna. Průzkum mořských biologů tehdy zjistil, že zhruba 80% korálových útesů v okolí zátoky bylo zničeno lodní dopravou a znečištěním. 

Dne 1. října  2018 však thajské ministerstvo národních parků, ochrany přírody a ochrany rostlin oznámilo, že Maya Bay bude uzavřena na dobu neurčitou, protože testy provedené během zmíněné čtyřměsíční přestávky zjistily, že ekologické škody jsou mnohem rozsáhlejší, než se čekalo. Ředitel úřadu Songtam Suksawang řekl, že pláž byla zcela zničena a že k otevření nedojde, dokud se ekosystém plně neobnoví.



Situace je vážná a proto došlo v této věci k dalším změnám. Úřady nakonec rozhodly, že zátoku uzavřou až do roku 2021. Snad bude mít příroda dostatek času k zotavení a všechny ty přírodní krásy, které zátoka skýtala, nepřijdou vniveč. 

Co se bude dít, až bude Maya Bay znovu otevřena? Profesor Thon Thamrongnawasawat, poradce thajského oddělení národních parků, řekl v lednu pro BBC, že až se zátoka opět otevře, počet návštěvníků bude omezen v hlavní sezóně zhruba na 2 400 denně a lodě nebudou moci kotvit ve vodách zátoky.

Co k tomu dodat? Doufáme, že se krásná Maya Bay uzdraví a že lidé si uvědomí, jaké škody jsou schopni napáchat a zamyslí se nad svým jednáním. Co si o celé věci myslíte vy?


ZDROJ: bbc.com, en.wikipedia.org/wiki/Ko_Phi_Phi_Le, thephuketnews.com
FOTO: pixabay.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9