Lyžování v Japonsku - nejlepší resorty pro lyžování a snowboarding

13:00 | 19.12.2019 TerkaS 0
Plánujete zimní dovolenou v Japonsku a zajímá vás, kde si královsky zalyžovat nebo se projet na snowboardu? Nebo se chcete pokochat zasněženým Japonskem? Určitě zavítejte ke čtení našeho článku.
Zasněžená příroda je i v Japonsku vskutku pohádková
Zasněžená příroda je i v Japonsku vskutku pohádková FOTO: Robert Thomson / flickr.com
Japonsko již dvakrát hostilo zimní olympijské hry a drží světový rekord v největší sněhové pokrývce vůbec, takže není divu, že snowboarding a lyžování během lyžovacích svátků v Japonsku nabývají na popularitě. Najdete zde stovky vysoce kvalitních resortů, jak na Honšú. tak na severním ostrově Hokkaido, které čekají na objevení nadšenci ze všech koutů světa. Japonsko je proslavené svým velkými objemy kvalitního uměle vytvořeného prašanu. Spousta resortů je ročně zasněžena 10 až 18 metry sněhu a týdně během lyžovací sezóny sněží čtyři až pět dní. Také se můžou resorty chlubit dobře udržovanými tratěmi, jelikož je v Japonsku kladen na údržbu sjezdovek velký důraz.

Lyžovací sezóna v Japonsku začíná v prosinci a pokračuje až do poloviny dubna. Japonská lyžovací střediska jsou nejvíce zaneprázdněná v lednu, ale slušná sněhová pokrývka vydrží až do března, kdy jsou letenky a ceny ubytování v Japonsku o hodně levnější. Více zkušení lyžaři a snowboardisté mohou prozkoumávat divočinu Asahidake či vyzývavé stezky Furana, jedné z nejstrmějších hor Hokkaida. Pro cestovatele s malými dětmi nabízí lyžařský areál Niseko přátelské prostředí pro rodiny a dobrou volbou je také pro začátečníky v japonštině, protože zde narazíte na spoustu anglicky hovořících instruktorů.
 

Niseko Ski Resort (Hokkaido)


Již zmíněné středisko se nachází na jihu ostrova Hokkaido a je považováno za místo s nejlepším sněhem v období lyžovacích svátků v Japonsku, ale i na světě. Skoro to vypadá, jako by tam nepřetržitě sněžilo. Za sezónu zde napadne okolo 15 až 18 metrů sněhu a v zimě se zde drží těžký sníh. Niseko je jedním z největších lyžařských středisek v Japonsku, zabírá plochu 47 kilometrů upraveného terénu a skládá se ze čtyř propojených areálů. Jsou zde sjezdovky pro lyžaře a snowboardisty všech kategorií a nejlepší volná příroda v Japonsku. Oblast Hirafu je především populární mezi cizinci lyžujícími v Japonsku, přilehlá vesnička Hirafu je zařízena ubytováním v západním stylu, anglicky se tu domluvíte bez problému a turisty naláká i živá noční scenérie. Niseko je také jedním z nejpřátelštějších resortů pro rodiny s dětmi, najdete zde služby jako hlídání dětí, lyžovací školy či dětské kluby.

 

Rusutsu Resort (Hokkaido)


 
Rusutsu je dalším dovolenkovým střediskem, jenž nabízí jedno z nejlepších lyžování na prašanu v Japonsku se spoustou čerstvých sjezdovek a 13 metry roční sněhové nadílky. Je báječnou volbou pro zkušené lyžaře a snowboardisty v období svátků, ale najdete zde sjezdovky všech kategorií. I když se nachází ve stejném regionu Hokkaida, Rusutsu Resort je méně vytíženější než Niseko a nabízí báječné lyžování mimo sjezdovku mezi stromy se stoupajícím terénem vhodným pro snowboardisty. Je i jedním z mála míst, která mohou nabídnout lyžování se vzletem helikoptérou v Japonsku. Rusutsu je též vhodnou volbou pro rodiny, nabízí různé atrakce ze zábavních parků jako dětstský sněžný park, starobylý kolotoč a tančící animatronické medvědy, to vše tu na děti čeká. Nicméně, zaměstnanci pečující o děti a instruktoři mluví pouze japonsky.
 

Kiroro Ski Resort (Hokkaido)


Jako spousta středisek na Hokkaidu, i Kiroro se může pyšnit prvotřídní kvalitou prašanu a jeho nepřeberným množstvím, je to sázka na jistotu, pokud se sem vydáte na začátku sezóny. Jde o menší resort v porovnání s ostatními, takže je spíš vhodný pro kratší pobyt či jednodenní výlet. 21 sjezdovek tvoří vyvážený poměr zelených, modrých a černých svahů, nemějte však strach, všechy jsou vhodné pro začátečníky a pokročilé, jelikož i černé sjezdovky nejsou tak složité. Přesto nabírá Kikoro na oblíbenosti a může být lehce přeplněné. Zkušení jezdci na prašanu by určitě zatoužili zamířit na nevyznačené tratě, ale pokud se tak rozhodnete, musíte svou trasu předem nahlásit. O děti je tu dobře postaráno, je zde dostupná lyžařská škola se skupinovými lekcemi v angličtině. Celé rodiny si mohou také užít dalších aktivit jako jízdy na sněžné rolbě či túry se sněžnicemi, relaxovat mohou v krytých horkých pramenech onsen či venkovních pramenech.
 

Furano (Hokkaido)


Díky lokaci v centru ostrova zde naleznete kvalitnější sníh než v pobřežních střediscích, ačkoliv zde napadne jen 9 metrů sněhu ročně, sníh je lehký a nadýchaný a počasí je zde více slunečné s čistou oblohou. Resort je znám nebřeberným množstvím upravovaných sjezdovek pro všechny sportovce. Furano navíc vychází vstříc zkušeným jezdcům a lovcům prašanu (více než ostatní střediska) nabídkou příležitostí ozkoušet něco z japonské kultury ve stejnojmenném městě. Hojně dostupné jsou tu lyžařské kurzy a péče o děti v anglickém jazyce. Pokud neprahnete po stylizaci do západního stylu, Furano je dobrou volbou. Narazíte tu na spoustu příležitostí zažít na vlastní kůži japonskou kulturu.
 

Sapporo Teine (Hokkaido)


Nejbližší resort u města Sapporo se skládá ze dvou menších oblastí. Sapporo Olympia bylo místem konání jízdy na bobech Zimních olympijských her v Sapporu v roce 1972 a nabízí klidné sjezdovky vhodné pro začátečníky a pokročilé začátečníky. Místní vysočina je pak výzvou pro zkušené lyžaře, najdete zde jeden z nejstrmějších terénů v Japonsku. Bohužel je areál celkem malý a není tu tolik příležitostí vyrazit do volného terénu jako v ostatních střediscích, takže úplně postačí jednodenní výlet. Tyto dva areály spojuje útulná moderní lanovka a rychlý lyžařský vlek obsluhuje všechny sjezdovky vysočiny. K dispozici je i zapůjčení výbavy od obyčejných po profesionální snowboardy. Protože svahy Sapporo Teine směřují na sever, prašan je tu vždy čerstvý a v bohaté pokrývce. Areál je spíše populární mezi místními, takže bývá méně zaneprázdněný.
 

Údolí Hakuba (Nagano)


Údolí Hakuba se nachází v severních Japonských Alpách a je dobrou volbou pro lyžování v blízkosti Tokia a je populární mezi cizinci. Nabízí 11 odlišných středisek v kombinaci s 137 kilometry sjezdovek a hostilo některé akce Zimních her v Naganu v roce 1998. Ročně zde napadne okolo 11 až 13 metrů sněhu a i když není tak jemný jako na Hokkaidu, může ho napadnout opravdu hodně a ve vysoké kvalitě. V pohádkové krajině údolí Hakuba najdete 200 sjezdovek všech kategorií. Zkušení lovci prašanu by spíše zamířili do Norikury, Hakuba Cortiny či Tsugaike, poslední dvě střediska jsou velice vhodná pro lesní jízdy a lyžování mimo sjezdovky. Norikura je často nejlepší volbou, pokud toužíte po čerstvém prašanu. Nejlepšími dovolenkovými resorty pro začátečníky a pokročilé jsou Tsugaike, Goryu a Happo One, jenž je hlavním střediskem údolí Hakuba. V Happo One se běžně domluvíte anglicky a také je vhodný pro rodiny, protože nabízí péči o děti a skupinové lyžařské lekce.
 

Nozawa Onsen (Nagano)


Nozawa Onsen byl otevřen v roce 1924 a je jedním z nejstarších, největších a nejoblíbenějších japonských resortů se spoustou aktivit pro týdenní lyžařské svátky. Narazíte zde na 300 hektarů terénu a 50 kilometrů svahů vhodných pro všechny kategorie. Nachází se zde i 1085 metrů hluboký sráz, který budou milovat skokani na lyžích i snowboardisti na život a na smrt, a také poloviční rozsáhlé svahy s 39 stupňovým náklonem. Široké dobře udržované svahy si razí svou cestu lesním horským porostem a sníh je zde velmi kvalitní, ač je těžší než na Hokkaidu. I když se zde nachází krásná volná příroda, sjíždění mimo sjezdovku je tu oficiálně zakázané. Ale hlavním tahákem je okouzlující vesnice Nozawa Onsen plná tradiční venkovké architektury a nabízí oddech v horkých pramenech onsen po náročném dni na svahu. Další mimolyžovací aktivitou je návštěva japonských makaků červenolících, kteří žijí v přilehlém Opičím parku Jikokudani. 
 

Shiga Kogen Resort (Nagano)


Shiga Kogen se pyšní nejdelší lyžovací sezónou v Japonsku, trvá od poloviny listopadu do začátku května. Najdete jej v Národním parku Joshinetsu v samém středu Honšú. Je také jedním z nejvýše položených a největších resortů v Japonsku, nabízí 600 hektarů terénu, 980 metrů svislých svahů a 80 kilometrů sjezdovek. 19 odlišných lyžařských oblastí spojují svahy a rozsáhlá síť vleků sdílející jednu kartu. Shiga Kogen je považován za jeden z resortů vlastnících nejlepší terén pro pokročilé jezdce. Sjíždění po neoznačených trasách je zde zakázáno, takže zkušení jezdci hledající čestvý prašan budou muset vynaložit velké úsilí, aby ho v přírodě našli. Jedním z mínusů je, že v mnoha částech střediska se nedomluvíte anglicky, ale alespoň jsou zde k dispozici lekce lyžování v angličtině v místní lyžařské škole. 
 

Myoko Kogen (Nagano)


 
Pro ty, kteří přeferují kvalitní prašan, je Myoko Kogen nejpravděpodobněji nejlepší možností lyžování v Japonsku v okolí Tokia. Areál má 13 metrů sněhové nadílky za sezónu a taky dlouhé svislé lesnaté svahy a vyhovující přírodu. Myoko Kogen tvoří hned několik lyžařských resortů, které spojuje doprava kyvadlovým autobusem. Nadšenci strmých svahů a vyzývavého lesního lyžování by se měli přesunout do Seki Onsen, zatímco v Kyukamuře a lyžařském parku Myoko si přijdou na své rodiny s dětmi. Hlavní areál střediska, Akakura Onsen, nabízí velké množství tradičních japonských restauracích, v nichž se někdy i trochu domluvíte anglicky. Světlým bodem střediska je hojný počet onsenů, spousta z nich se nachází v lese a nabízí krásné pohledy do přírody. 
 

Gala Yuzawa (Nagano)


 
Gala Yuzawa je perfektní volbou pro jednodenní výlet za lyžováním blízko Tokia, protože zde mají jako jediný resort v Japonsku vlastní rychlovlak Shinkanzen, díky němuž se sem z Tokia dostenete během 75 minut. Mínusem je, že snadný přístup často vede k přeplněným svahům a nedostatku čerstvého sněhu. Ročně zde průměrně napadne 11,8 metrů sněhové pokrývky, takže objem může být upokojující. Nicméně, zařeknutí milovníci prašanu zde nebudou spokojeni, možná si na své přijdou během sjíždění sjezdovky za sněhové bouře. Za sjíždění neoznačených tras zde můžete dostat i pokutu, takže radíme, abyste se drželi na vyznačených sjezdovkách. Areál se může chlubit 381 metrovým srázem, 11 vleky a 17 trasami, které jsou z 80% oblastmi pro začátečníky a pokročilé. Proto je areál spíše vhodný pro začátečníky a pokročilé, také je správnou volbou pro cizince mluvící anglicky.

ZDROJ: jrailpass.com
FOTO: /\ltus / flickr.com, Philip Wong / flickr.com, koemu / flickr.com, inunami / flickr.com, Ryuichi IKEDA / flickr.com, Chi (in Oz) / flickr.com, GothPhil / flickr.com, Edz'sta / flickr.com, d e b u d a / flickr.com, shinji_w / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9