Jak je na tom Japonsko s WiFi? Možnosti a tipy

17:58 | 07.08.2018 Zita 1
Bezplatné Wi-Fi v Japonsku je méně, než by se mohlo zdát. Kde a jak se zadarmo připojit? 
a vzduch...
a vzduch... FOTO: Flickr.com
Ačkoliv se Japonsko jeví jako země elektronikou a internetem oplývající, mnozí turisté dosvědčí, že najít Wi-Fi mimo Tokio (a i v něm) je větší oříšek, než očekávali. Připojit se vám podaří ve vybraných restauracích, hotelech a obchodech, spolehlivým zdrojem bývá většinou i letiště. Pozor si však musíte dát v tradičním japonském rjókanu, kde se často místo Wi-Fi nabízí jen veřejný počítač. Pokud vám tedy na připojení záleží, doporučuji zjistit si informace o vašem internetovém připojení předem.

Jelikož si je Japonsko svého nedostatku známo, můžete narazit hned na několik aplikací, které se tomuto problému věnují. Zajímavá je například Japan Connected-free Wi-Fi, jež zjednodušuje proces registrace a umožňuje tak přístup až k 150 000 Wi-Fi a to bez opakované registrace u každé zvlášť. Využívanou zálěžitostí je též Free Wi-Fi Passport, u níž proces registrace probíhá přes vytočení čísla, po kterém obdržíte vlastní heslo.

Pokud narazíte na placené varianty jako Docome Wi-Fi for visitors, Wi2 300, SoftBank Wi-Fi SPort (EX), připravte si zhruba 200 Kč na týden. Na letišti si též můžete zapůjčit rovnou celý telefon, který nabízí jak sítě Wi-Fi, tak neomezený přístup k datům. Kdo si chce zachovat vlastní telefon a jen vyměnit SIM kartu, stačí se jen porozhlédnout po nejrůznějších typech a na nich nahraných balíčcích. V porovnání s roamingem, jehož cena se může vyšplhat do neuvěřitelných výšin, je tato možnost o poznání levnější.


Zajímavým lákadlem jsou též Internet cafes, známé i pod označením netto cafe ネットカフェ, ve kterých si můžete zaplatit vlastní počítač, přičemž za jeho používání bývá většinou účtováno pár stovek jenů (pro převod do korun částku vždy vydělte pěti). Nutno dodat, že ve většině případů jsou veškeré instrukce uváděny pouze v japonštině.



Spousta mých známých byla též spokojena s Pocket Wi-Fi, což je de facto přenosné zařízení, které nosíte neustále u sebe a má nevyčerpatelné limity připojení. Za týden zaplatíte 1 200 korun, ovšem začíná se na 853 korunách za den. Každý následující den cena roste o 324 korun. Objednat si ji můžete do hotelu či na letiště a návrat zpět probíhá skrze zaslání poštou.

Pochopitelně existují i další možnosti, pro které je prostor například v komentářích, nicméně výše jsou uvedeny ty tradiční a nejvíce využívané, takže nyní zbývá jen popřát hodně zdaru a šťastnou cestu.

FOTO: Pocket Wi-Fi


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9