Queer průvodce Soulem

22:00 | 09.05.2018 Zubata 0
Queer life Seoul! Přestože je Korea zemí poněkud konzervativní, i tak můžete v Soulu najít živou queer komunitu. Ta rok od roku roste, otevírají se nové bary a kluby a pořádá se čím dál více událostí. Jak tedy v Soulu poznat LGBTQ společnost?
Queer festival v Soulu
Queer festival v Soulu FOTO: commons.wikimedia.org/wiki/Fil...
Jak LGBTQ lidi potkat?
Potkat člověka patřícího do LGBTQ komunity v Soulu může být na první pohled obtížné, protože to tito lidé často nedávají na první pohled najevo. Ve skutečnosti to ale není zase až takový problém, hodně jich potkáte třeba klasicky přes Tinder nebo queer seznamovací aplikace jako je například >>Her<<. Přes tyto aplikace nemusíte hledat jenom partnery. Objevuje se tam i hodně lidí, kteří hledají queer kamarády. Většinou proto, že jim není příjemné chodit do klubů sami, a tak hledají lidi, se kterými by mohli jít. Ovšem nejlepší způsob jak potkat LGBTQ komunitu je (jako vždy) vyrazit ven do gay a queer barů. Komunita v Soulu roste, otevírají se nové a nové kluby a přibývá i akcí, na které je možné jít. Například v posledních letech se rozrostla drag queen scéna. Je celkem jednoduché si udělat kamarády, protože ostatní queers chtějí také poznávat nové lidi.

Jak dostupná komunita je a je těžké do ní zapadnout?
LGBTQ komunita je otevřená a lidé mají chuť se seznamovat. Co se týče klubů, když osobně nikoho neznáte, je těžké najít všechny queer bary. Některá velice známá místa se totiž nedají najít online. Proto pokud potkáte správného insidera, dokáže vás zavést do barů s dobrou atmosférou a příjemnou společností. Také ne všechny kluby jsou to, co hledáte. Například pokud máte zájem o drag nights, ne každý gay klub je organizuje. Komunita je dále organizovaná přes různé KakaoTalk skupiny, kde se plánují další akce, jako jsou třeba výlety, setkávání a výuka jazyků.

Potkáte v gay klubech i nějaké Korejce? Jak je to vlastně s Korejci a jejich sexualitou?
Obecně v gay klubech najdete hodně cizinců. Je to hlavně proto, že cizinci jsou více zvyklí na queer komunitu a nejsou tak diskrétní jako Korejci. Ale záleží na tom, kam jdete. V běžných queer klubech je poměr mezi Korejci a cizinci přibližně 50/50. V tradičnějších gay klubech, kam si lidé chodí hledat partnera, je o hodně víc Korejců.

Situace LGBTQ komunity v Koreji
Většina LGBTQ Korejců svou identitu skrývá před svými kolegy a nadřízenými. V mnohých případech by za to mohli být bohužel i vyhozeni z práce. Někteří z nich jsou velmi otevření ke svým kamarádům. Na druhou stranu, hodně z nich řekne o své orientaci rodičům až po tom, co se na nich stanou finančně nezávislými. Nebo jim to neřeknou vůbec. Spousta z nich chce emigrovat do USA, protože se jim zdá, že korejská společnost je na ně moc konzervativní. Nachází se ale mezi nimi i spousta aktivistů, kteří se snaží změnit tradiční smýšlení společnosti a postarat se o lepší přijetí LGBTQ komunity. Například Queer Parade je v Soulu akce více politická, než tomu bývá v Evropě nebo USA. Na západě jde do jisté míry o párty. Oproti tomu v Soulu na poslední Pride na účastníky lidé i plivali. Ale nyní se situace čím dál tím víc zlepšuje, a proto queer komunita v Soulu rychle roste. Hodně mladých lidí je otevřených ke queer komunitě. Její postavení ve společnosti se mění. Píšu zde ale hlavně o Soulu, který je hodně kosmopolitní, proto v něm panuje trochu odlišná situace než ve zbytku Koreje. V menších městech může být situace jiná.

Kam vyrazit?
Nejvíce klubů se nachází v Itaewonu, který leží zhruba uprostřed Soulu. Oblast je známá svým nočním životem obecně a najdete zde spoustu klubů populárních mezi různými společenskými skupinami. Pár tipů na queer/gay friendly místa s dobrou atmosférou:

Warehouse – gay bar
https://www.facebook.com/Warehouse-Itaewon-585352548323576/

Rabbithole Arcade Pub – gay bar, drag shows, arcade games
https://www.facebook.com/rabbitholehbc/

Queen – gay club
https://www.facebook.com/QueenItaewon/

The Link – gay friendly kavárna
https://www.facebook.com/thelinkseoul/

Soho – gay bar
https://www.facebook.com/soho3414/

Labris – lesbian club, vstup pouze ženy
Nemá vlastní stránky, ale nachází se v blízkosti Hongdae playground. Vystupte na Sangsu Station, exit 1, zabočte doprava a jděte rovně až k Hongdae playground.
https://goo.gl/maps/z6yG6uR2RD22


ZDROJ: Claire Cuilleron, Josef Burker, queer komunita Seoul

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9