[Pěší turistika v Soulu] Hanyangdoseong

15:00 | 21.04.2018 Little Panda 8
Jižní Koreu si jistě mnoho lidí přeje navštívit z mnoha rozličných důvodů, ale ty z vás, kteří by si vybrali tuto destinaci jako záminku pro pěší turistiku bych zcela jistě napočítal na prstech jedné ruky.
Výhled na Soul z chrámu v národním parku Bukhansan
Výhled na Soul z chrámu v národním parku Bukhansan FOTO: Little Panda/ Asianstyle.cz
Já, jakožto výměnný student v Soulu, mám mnoho času zažít Koreu z mnoha různých perspektiv, a tak mi zbývá čas i na nějaké ty výlety po okolí. Aglomerace Soulu, která poskytuje domov skoro 27 milionům lidí, se rozkládá po obrovské oblasti, není tedy divu, že si turista může vybrat až mezi 37 potencionálními kopci a horami. Většina z nich se nachází v národním parku Bukhansan, s nejvyšším vrcholem ​Baegundae dosahujícím 836,5 m n. m. Další z těhto vrcholků jsou rozprostřeny po Soulu a přes některé z nich vede úchvatných 18,6 km dlouhá městská zeď (Hanyangdoseong), která nádherně dokresluje scenérii města i hor.


Pohled na severní část Soulu a Bukhansan.

Osobně jsem zatím vykonal čtyři výlety, dvě cesty do Bukhansan parku, jeden výlet kolem městské zdi a výšlap na horu Ansan. V tomto článku bych se rád zaměřil právě na městskou zeď a kopce, přes které vede.


Hanyangdoseong​

Hanyangdoseong​, tedy mětská zeď, začala vznikat již v roce 1395, kdy král Taejo (první z linie Joseon dynastie) ihned v prvním roce své vlády nařídil výstavbu hradu a zdi na ochranu Soulu, tehdy nazývaného Hanyang. Zeď je kruhového charakteru a rozléhá se přes čtyři hory - Naksan, Namsan, Inwangsan a Bugaksan. S výškou 338 m n.m, je Inwangsan nejvyšší z nich. Po celém obvodu zdi se také nachází osm nádherných bran (čtyři hlavní, čtyři menší), které sloužili pro transport do města a ven z města. V dnešní době je zeď bohužel necelistvá, a to v několika málo místech, kde musela uhnout silnicím a výstavbě a ne zcela všechny její části jsou přístupné z bezpečnostních a armádních důvodů. Kolem zdi tak vede celkem šest stezek, čtyři pojmenované podle hor, po kterých vedou a dvě podle vstupních bran (Heungijimum a Sungnyemum). Mapu si můžete prohlédnout v galerii na konci článku.

Jelikož jsme byli velmi optimističtí a náš plán bylo zdolat celou zeď za jeden den, začali jsme zlehka u brány Heungijimum, odkud nás stezka městem dovedla až na jižním úpatí hory Naksan, na které se nachází nejen zeď, ale i romantický park. Naksan je velmi oblíbený mezi milenci, a to hlavně v noci, kdy je odtud úžasný výhled na hlavně jižní část města. Historická zeď s krásným výhledem na moderní metropoli dodává místu nevídanou atmosféru, která vás nutí zamyslet se téměř nad celým vesmírem.


Hora Naksan s romantickým parkem.
 
​Jako další následovala stezka Bugaksan. Zeď byla mezi těmito dvěma stezkami, a tak bylo potřeba se trochu projít městem. Dalším stížením na cestě byl také fakt, že asi po půl kilometru výšlapu, vede tato trasa přes armádní zónu a je potřeba vyplnit formulář a doložit pas, jinak vás ochranka nepustí dál. Všechno úsilí však stálo za to. Tato část trasy poskytuje nejhezčí výhled ze všech a opravdu jsme se celou dobu mohli držet podél zdi, na které v těhto místech není vůbec znát zub času. Sice jsme neustále potkávali armádní příslušníky, kteří stráží celou oblast, ale také jsme měli možnost vidět úchvatné horské moderní vojenské protiletadlové pevnosti a pozorovatelny, vše připraveno hlavně jako obrana proti Severní Koreji. Někde je z tohoto důvodu dokonce zakázáno fotografovat. Stezka Bugaksanu také schovává malý budhistický chrám.


Výhled na městskou zeď a Soul z armádní zóny v Bugaksan.
 
Ačkoli cesta dolů byla již poměrně náročná, rozhodli jsme se pokračovat třetí částí a to stezkou s názvem Inwangsan, která je nejvýše položená ze všech částí, a která nakonec byla opravdu největším oříškem, ale zároveň i největším zážitkem z celého výletu. Opět bylo potřeba projít část městem, kde zeď chybí či není přístupná, ale když jsme stanuli na úpatí hory, věděli jsme že prostě musíme nahoru. Stezka nebyla tvořena převážně schody, jako tomu bylo u předchozích dvou tras, ale vedla hlavně po kamenech a malých stezičkách. Těsně pod vrcholkem Inwangsanu se opět nachází vojenská základna s protivzdušnou technikou. Samotný vrchol pak nabízí úžasný výhled na okolní části města, ale i na Bukhansan a ostatní hory.


Výhled na Soul a vojenskou základnu z Inwangsan.
 
Poslední částí stezky kolem zdi je Namsan, na které se tyčí i věž Namsan. Vzhledem k únavě, vzdálenosti, kterou je třeba opět urazit městem, a také proto, že jsme již Namsan navštívili, jsme tuto část vzdali.

O Namsan parku a dalších vrcholcích se jistě ještě dozvíte v následujících článcích.


FOTO: Little Panda / Asianstyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9