Proč všude Indové kreslí „hákový kříž“ neboli svastiku?

17:00 | 14.10.2017 Mei 0
Co je to svastika? Kde se vzala a co vlastně znamená? Proč ji Indové vyobrazují všude, kde se dá? 
Rangoli se svastikou
Rangoli se svastikou FOTO: nationalreview.com
Swastika, svastika nebo také hákový kříž je kříž se čtyřmi rameny stejné délky, kde je konec každé paže ohnutý do pravého úhlu. Někdy jsou křížící se linie rovné a svislé a někdy tvoří tvar „x“. Když ho u nás namalujete, bude si každý myslet, že kreslíte symbol nacismu. Jsou ale kultury, v kterých může být svastika používána pouze k dekorativním účelům nebo mít různé náboženské či kulturní významy.
 
Pokud jste někdy viděli indický film, možná jste se pozastavili nad tím, když jste na zdech viděli namalované hákové kříže, někdy tedy ještě s tečkami v každém „čtverci“. Symbol svastika ale nevznikl během 2. světové války, nýbrž je to starověký symbol používaný už od pradávných let. Nalezneme ho po celém světě, nejvíce je však používán v Indii.
 
Co tedy svastika znamená? Svastika (स्वस्तिक) znamená „Vše je dobré“. Název pochází ze starověkého indického jazyku sanskrt ze slova svasti (SV = dobře, Asti = je), což znamená štěstí, dobrý osud nebo pohodu. Tento původní význam svastiky má hodně daleko do západních významů symbolu, které jsou do značné míry negativní.



Svastika je nejčastěji používána jako znak, který přináší štěstí, v tomto případě jsou ramena ohnutá do směru hodinových ručiček. Ale má i řadu náboženských významů.
 
Pravá svastika je jedním ze 108 symbolů hinduistického Boha Višny, stejně jako slunce a hinduistický bůh slunce, Surya. Symbol rotací svých ramen napodobuje denní kurz slunce, které se objeví na severní polokouli a jde od východu na jih a pak na západ. Je také symbolem slunce mezi domorodými Američany. Svastika je v hinduismu brána také jako symbol energie a symbolem Geneshy, boha štěstí.
 
Levá svastika, která se nazývá sauvastika, obvykle naopak představuje děsivou hinduistickou bohyni Kali, noc a magii. Ovšem tato forma svastiky rozhodně neznamená zlo. Tato forma se běžně používá nejvíce v buddhismu.
 
Příznivý symbol svastiky je hojně používán v hindském umění, architektuře a jako dekorativní prvek. Můžete ho spatřit v chrámech, na domech, vchodech, oblečení, na automobilech a dokonce i na dortech. Obvykle se jedná o významnou součást výzdoby pro festivaly a speciální oslavy, jako jsou svatby.


Svastika vytvořená ze svíček na hinduistický svátek světel - Diwali

A jak se ze svastiky stal symbol nacismu? Nacistické použití svastiky vychází z díla z 19. století, kdy němečtí vědci překládali staré indické texty a všimli si podobnosti mezi vlastním jazykem a sanskrtem. Došli k závěru, že Indové a Němci museli mít společný původ a představovali rasu bílého boha, jehož bojovníci se nazývali Ariáni.
 
Tohoto nápadu se chytla antisemitská nacionalistická skupina, která si hákový kříž vyhradila jako symbol Ariánů, aby si zlepšili svůj pocit o dávné linii germánského lidu. Černý hakenkreuz (hákový kříž) s ostrými rysy ohraničený bílým kruhem a na červeném pozadí se stal nejvíce nenáviděným symbolem 20. století, neoddělitelně spojený s krutostí spáchanou nacistickým Německem.
 
I když je nejvíce používaná v Indii, má vlastně spíše evropský původ. Archeologické nálezy prokazují, že svastika je velmi starý symbol, jehož nejstarší nálezy poukazují na to, že byla používána už starými Řeky, Kelty a Anglosasy a některé nejstarší nálezy jsou dokonce z východní Evropy, od Baltu po Balkán.


Hinduistická svastika v Indonésii  
 
ZDROJE: religionfacts.com, bbc.com
FOTO: wikipedia, ibtimes.com​, flickr.com / Paul Arps

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9