Japonci očekávají, že letošní porodnost bude opět nižší

13:00 | 06.11.2020 Eunka 0
Japonsko se dlouhodobě potýká s klesající porodností a letošní rok v tomto ohledu nejspíš nepřinese žádnou pozitivní změnu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: pixabay.com
Jak to letos v Japonsku vypadá s porodností? Očekává se, že počet dětí narozených v roce 2020 klesne přibližně na 845 000, což je další rekordní minimum, jak uvedly v sobotu 24. října vládní zdroje. Toto číslo je výrazně nižší než 865 239 v roce 2019, což je v současnosti nejnižší hodnota od doby, kdy byly k dispozici srovnatelné údaje před 120 lety.

Japonská vláda zveřejní přesnější odhad v prosinci, ale je pravděpodobné, že Japonsko v tomto ohledu dosáhne rekordního minima již pátý rok po sobě, což mnohým přidělává starosti. V Japonsku počet novorozenců podle ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí poprvé klesl pod 1 milion v roce 2016. Pokles je přičítán lidem, kteří stále více odcházejí z manželství nebo se vdávají v pozdějším věku.

Pokračující klesající míra porodnosti a zmenšující se populace komplikují vládní úsilí o zachování národních důchodových systémů a systémů zdravotní a ošetřovatelské péče v nadcházejících letech. 

Předběžný počet dětí narozených mezi lednem a srpnem tohoto roku, činil 580 000, což je podle ministerstva pokles o 2,3 procenta oproti předchozímu roku. Uprostřed pandemie covid-19 navíc poklesl počet těhotenství hlášených během první poloviny roku, který se používá k odhadu počtu novorozenců v období od září do prosince.

"Úzkost ohledně ekonomických potíží v důsledku pandemie může mít i nadále negativní dopad na porodnost," uvedl jeden ze zdrojů. "Počet novorozenců tak může příští rok klesnout pod 800 000."

ZDROJ: english.kyodonews.net

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9