Jižní Korea má nejnižší porodnost na světě

13:02 | 05.07.2020 Eunka 0
Podle zprávy zveřejněné Korejským sdružením pro populaci, zdraví a sociální péči a Fondem pro populaci OSN má Jižní Korea nejnižší porodnost na světě. 
Dítě
Dítě FOTO: pexels.com
Jižní Korea se s nízkou porodností potýká již nějakou dobu. Tomuto tématu jsme se také již několikrát v minulosti věnovali. Nyní se můžeme zaměřit na nejnovější průzkum. Co tedy bylo zjištěno?

Poměr Jihokorejců ve věku do 14 let v celkové populaci byl mezi sledovanými zeměmi velmi nízký. Podíl osob starších 65 let v celkové populaci byl mnohem vyšší než celosvětový průměr. 

Zpráva mimo jiné ukázala, že celosvětová populace letos dosáhla 7,79 miliard, což je o zhruba 80 milionů více než před rokem. Počet obyvatel Jižní Koreje zůstal nezměněn na 51,3 milionu, což je 28. místo na světě.

Míra porodnosti na ženu v Jižní Koreji byla pouze 1,1, nejnižší ze sledovaných zemí. Toto číslo je mnohem nižší než světový průměr 2,4. Na světě nebyla žádná země, která měla nižší porodnost než Jižní Korea.

Podíl Jihokorejců ve věku do 14 let na celkové populaci činil 12,5 procenta, což je mnohem méně než celosvětový průměr 25,4 procenta.

Proč tomu tak je? Jihokorejky v dnešní době odmítají tradiční roli manželky a matky. Dalším problémem je nezaměstnanost, nízké platy, drahé bydlení a drahé vzdělání. Více než jedno dítě si často mohou dovolit jen bohatí Korejci.

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9