Asijští aktivisté vyzývají k bojkotu Mulan

15:09 | 20.09.2020 Kali 2
Před pár dny se i k nám dostal poslední live-action film z dílny studia Disney, Mulan. Tento film však provázejí značné kontroverze. Skupina aktivistů z různých asijských zemí se proto rozhodla snímek bojkotovat.
Lui Yifei jako Mulan
Lui Yifei jako Mulan FOTO: facebook.com/WaltDisneyMulan/
O této problematice jsme již psali v tomto článku a nyní, po premiéře filmu, přinášíme nové informace.

Remake jednoho z klasických animovaných filmů studia Disney vzbudil po svém oznámení a prvním traileru zájem mnoha lidí, a to jak na východě, tak i na západě. Trailer byl napěchovaný dechberoucími záběry a film lákal na velká jména asijského filmu jako akční hvězdy Donnie Yen a Jet Li nebo hereckou legendu Gong Li. Původní Mulan také patří mezi nejvýdělečnější tradičně animované Disney filmy.

Jenže pak přišly problémy. Ale popořadě.
V roce 2012 čínský prezident Si Ťin-pching označil idealogický boj za hlavní bod agendy Čínské komunistické strany. V praxi to znamenalo kromě zavedení silné cenzury v rámci médií také vyvíjení tlaku na celebrity, aby v rámci svých účtů na sociálních sítích šířily propagandu a patriotismus. Šíření propagandy se tak stalo běžnou záležitostí herců a to jak čínských, tak nečínských, kteří chtějí navázat v rámci Číny úspěšnou kariéru.

A právě propaganda se nevyhnula ani Mulan. Představitelka hlavní role Lui Yifei v rámci sociální sítě Weibo sdílela příspěvek, ve kterém podpořila policii při hongkongských pro-demokratických protestech. „Podporuji hongkongskou policii. Teď si mě klidně podejte. Je to ostuda pro Hongkong.“ Napsala herečka na svůj účet. Za to však po internetu sklidila množství kritiky. Propagandu šířil v rámci svého twitterového účtu také Donnie Yen a to konspirační teorii o tom, že pro-demokratičtí demonstranti jsou CIA.

Hongkonžští pro-demokratičtí aktivisté se rozhodli film, který se se zpožděním dostal v září do kin, bojkotovat a ke stejnému kroku vyzvali také ostatní. K bojkotu filmu se přidali aktivisté z Taiwanu a Thajska a to zejména v rámci nově formované „Milk Tea aliance“.  To je síť lidí, věnovaná boji proti čínským trollům a nacionalistickým komentátorům na sociálních sítích.
K bojkotu se přidal i prominentní hongkongský aktivista Joshua Wong. Hastag #boyccotmulan byl také 5. září nejpopulárnějším hastagem na hongkongském twitteru, což byl den, kdy byl do kin film uveden. Čínský umělec a disident žijící v Austrálii, Badiucao, rovněž přispěl k bojkotu kresbou.

Vyjádření herců k hongkongským protestům však nebyly jediným problémem filmu. Po uvedení filmu vyšlo najevo, že v titulcích je poděkování úřadům čínské provincie Sin-ťiang. Právě v této části čínská vláda zřídila koncentrační tábory pro tamní muslimskou menšinu Ujgury.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9