Jakou částku si Korejci vydělají za hodinu od příštího roku?

13:00 | 26.07.2020 TerkaS 0
Minimální mzda je žhavým tématem jak u nás v České republice, tak v Koreji. O kolik si přilepší Korejci v příštím roce?
Korejská bankovka
Korejská bankovka FOTO: YunHo LEE/flickr.com
Zákonem ustanovená minimální mzda stoupne od příštího roku o 1,5 % na 8720 korejských wonů na hodinu, což je v přepočtu na české koruny asi 170 Kč. To je historicky nejmenší nárůst od zavedení systému, na vině je také ekonomický úpadek způsobený pandemií Covid 19, na který se země připravuje. Rozhodnutí padlo 14. července na devátém zasedání Komise minimální mzdy, která se skládá z 27 zástupců - devět za každý sektor (dělnictvo, podnikatelé a široká veřejnost). Nová sazba vejde v platnost 1. ledna příští rok, což by měl ministr práce veřejně oznámit 5. srpna. Okolo 4,08 milionů pracovníků, kteří si nyní vydělávají méně, bude přímými příjemci.

"Potíže a nejasnosti v místní ekonomice byly nejdůležitějšími faktory, které byly brány v potaz," řekl profesor Kwon Soonwoon ze Sookmyung Women's University, vedoucí osobnost devíti zástupců veřejného mínění jmenovaných vládou. "Výše příjmů je důležitá, ale ne tak jako samotná práce," dodal. Nárůst o 1,5 % nebo 130 korejských wonů byl návrhem skupiny, jenž hlasovala, když nebyli členové zastupující sektory práce a podnikání schopni najít kompromis.

Jde tak o nejmenší navýšení od chvíle, kdy byl systém minimální mzdy poprvé představen, tj. v roce 1988. Předchozí nejnižší zaznamenaný nárůst (o 2,7 %) byl v roce 1998 během asijské finanční krize.Pracovní skupiny řekly, že letošní jednání nejen přineslo nejnižší nárůst mezd, ale označily ho za nejhorší vůbec. Upozornily na to, že zástupci široké veřejnosti si prosadili hlas pro svůj vlastní návrh i přes bojkot zástupců dělnictva. Navýšení tak prošlo v poměru 9 - 7 hlasů za účasti pouze 9 zástupci široké veřejnosti a 7 zástupců podnikatelů.

"Ani během krize cizích měn v roce 1998 a celosvětové finanční krize 2010 jsme takový nárůst nezaznamenali," řekla v prohlášení Federace korejských odborů. Denní sazby v těchto letech narostly o 2,7 a 2,75 %. Podnikatelské skupiny, které navrhovaly sazby pro příští rok osekat nebo zcela zmrazit, vyjádřily zklamání. Řekly, že rozhodnutí přidá břemeno již tak vytíženým podnikům, a žádají vládu a spřízněné strany, aby připravily dodatečná řešení pro firmy, aby překonaly ekonomickou krizi.

"Když vezmeme v potaz extrémní ekonomické problémy a nárůst mezd o 32,8 procent za poslední tři roky, další nárůst o 1,5 procenta bude jen dalším břemenem pro nespočet firem a vlastníků bojujících o přežití," uvedla dále Federace korejských odborů. "Toto rozhodnutí by mohlo přitížit mladým lidem hledajícím práci a lidem, kteří pracují ode dne ke dni, zatímco se krize promítne i do počtu zaměstnaných."

Federace korejských odborů také v prohlášení kritizovala současný systém stanovení sazeb vedený zástupci dosazenými vládou, který má podle ní limity v dosažení odůvodnitelných rozhodnutí, a žádá o provedení změn ve výpočtech vycházejících ze vzorců. Zástupci společnosti podnikatelů požadovali snížení o procento, přehodnotili tak původní požadavek snížení o 2,1 procent. Zástupci dělnictva chtěli naopak nárůst o 9,8 procent, původně požadovali nárůst o 16,4 procent.

Podle zákona může ministr práce navrhnout komisi, aby přehodnotila odsouhlasenou změnu mezd, ale nikdy tak ještě neučinil.

ZDROJ: koreaherald.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9