Kjúšú trápí silné lijáky. Povodně si vyžádaly nejméně 56 mrtvých

13:00 | 08.07.2020 VIet Tran 0
Silný déšť již několik dní trápí japonský ostrov Kjúšú. Velká voda si vyžádala nejméně 56 životů, v drtivé většině šlo o obyvatele prefektury Kumamoto. Stoupající hladiny řek vyhnaly z domů přes půl milionu Japonců, uvedla agentura Kjódó. 
Do záchranných operací se zapojily i japonské sebeobranné síly.
Do záchranných operací se zapojily i japonské sebeobranné síly. FOTO: Kancelář Ministerstva obrany J...
Již nyní je jasné, že nepůjde o konečné číslo. Záchranáři pátrají po další desítce nezvěstných, které mohly sebrat bleskové záplavy. Nejhůře na tom je výše zmíněná prefektura Kumamoto, kde záchranné složky zasahují na několika kritických místech, včetně jedné protržené protipovodňové hrázi. 

A nejde jen o velkou vodu. Přestože záchranářské oddíly posílily jednotky japonských sebeobranných sil (JSDF), záchranné a opravné operace v terénu komplikuje nejen déšť, ale také popadané stromy a sesuvy půdy. Ministerstvo obrany chce v průběhu týdne zvýšit počet vojáků na 20 tisíc, kteří mají pomoct také se zásobováním odříznutých oblastí. V řadě menších usedlostech nemají lidé přístup k pitné vodě a nefunguje elektřina. 



Situace nabírá na vážnosti i ve zbylých oblastech na Kjúšú, v prefekturách Kagošima a Mijazaky rovněž probíhají evakuace obyvatelstva. Celkem podle Kjódó opustilo své domovy přes půl milionů lidí. Podle meteorologů hrozí nejvyšší stupeň povodňové aktivity také v prefekturách Fukuoka, Nagasaki a Saga.

Povodně se prozatím vyhýbají zbylým japonským ostrovům Šikoku, Hokkaidó i Honšú. Ten poslední jmenovaný se ale vloni na podzim musel potýkat hned se dvěma silnými tajfuny Faxai a Hagabis,. Ty dohromady způsobily obrovské škody a sebraly život více než stovce lidí. 

ZDROJ: Kjódó

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9