Japonské jaro v Olomouci - Podívejte se do prchavého světa země sakur

13:00 | 19.02.2019 Razjela96 3
Poslední dobou začínáme ve vzduchu cítit přicházející jaro. Pro Olomouc to znamená i něco víc, spolu s březnem totiž začíná i Japonské jaro – měsíc nabitý přednáškami, workshopy a promítáním japonských filmů.
sakura
sakura FOTO: publicdomainpictures.net

Japonský klub Olomouc je studentský spolek pod záštitou Univerzity Palackého. Již dlouhá léta sdružuje lidi se zájmem o japonskou kulturu. JKO se zabývá organizací různých akcí během celého roku, ale nejznámější je díky svému Japonskému jaru, které pořádá každý rok.

Co se můžete na takovém festivalu dozvědět? O jaké nové zážitky se budete moci obohatit? Loni se jednalo o nezastavitelný kolotoč informací z různých oblastí Japonska. Přednášky odborníků o Ainu z Hokkaidó, svatyni Jasukuni nebo třeba válečné animované propagandě. Jestliže dějiny nejsou zrovna vaším šálkem čaje, mohli jste se přijít podívat i na přednášky o populární kultuře a dozvědět se například něco o otaku a tajemstvích jejich světa.






V případě, že jste milovníky japonské kinematografie, mohli jste se zajít podívat na Špinavou lásku a Cestu zvířete, kde jste také měli možnost potkat se s režisérem těchto dvou filmů – Eidžim Učidou.


  


Jestliže jste ale spíše typy, kteří se učí věci tím, že se je rovnou snaží vyzkoušet na vlastní kůži, určitě by vás zaujaly všechny pořádané workshopy – workshop go, kimon a japonských
sladkostí. 







Japonské jaro 2019, letos pod záštitou japonského velvyslanectví, také rozhodně vypadá velmi zajímavě. JKO se letos rozhodl premiérově promítat Sbohem, úžasný válečníku, Together-V, Západákov u kanálu, Dělící pruh spolu s krátkým snímkem N.O.A. a kritiky oceňovaný Noise. Tři první snímky budou promítány v olomouckém Konviktu a to dokonce zdarma. Noise bude uveden v brněnské Scale. Kromě toho se budete moci přijít podívat na Malé divadlo kjógenu, které také poctí festival svou přítomnosti. Navíc vás čeká obrovský výběr workshopů – suši, kimona, go, mahjong nebo hanafuda – a hromada přednášek zaměřených na letošní téma „Země prchavé krásy”. Stačí si jen vybrat, co vás zajímá nejvíce. Festival začíná 1. března.

Podrobnosti naleznete na: jaro2019.japonskyklub.cz/

 
ZDROJ: japonskyklub.cz
FOTO: Japonský klub Olomouc

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9