Sembikiya - ovoce za cenu zlata

11:53 | 02.08.2018 Zita 2
Přestože to uvnitř připomíná spíše luxusní šperkařství, jedná se "pouze" o jeden tokijský obchod s ovocem. Nenechte se však mýlit, cena některých nabízených kousků se totiž může vyšplhat až do překvapivých výšin. 
Takovýto pěkný melounek může stát i přes 6 000 korun
Takovýto pěkný melounek může stát i přes 6 000 korun FOTO: TrueLoveJapan
Obdiv a souznění Japonců s přírodou je odjakživa známo. Od roku 1834, kdy prvotní zakladatel tohoto legendárního obchodu, Benzo Ohshima položil na regály první kousek, se však vztah Japonců vůči některým sladkým plodům odebral úplně jiným směrem.

S rozrůstajícím městem vzkvétal i obchod, a tak se není čemu divit, že se Sembikiya řadí k největším jménům i dnes. Nejedná se však o pouhý zelinářský řetězec, víc než to se obchod podobá luxusnímu šperkařství, kam mnozí chodí vybrat dárek, kterým by obdarovali své blízké. Situace, kdy se pak speciálně tvarovaný meloun ocitne na svatbě, obchodním jednání či na návštěvě v nemocnici, nebývají výjimkou. 

Jaké jsou však jejich ceny a jak se takové ovoce vůbec pěstuje?


Není meloun jako meloun

Jedno jablko pod názvem "Sekai-ichi" (Světová jednička) si můžete pořídit za něco málo přes pět set, chuť na balíček jahod vás však již vyjde o něco dráž - aktuální cena za jeden se pohybuje okolo devíti set. Za zmínku však jistě stojí i třešně za čtyři tisíce či hrozen za polovic. Pravým klenotem jsou pak melouny canteloupe, které se dokonce jednou podařilo vydražit za více než půl milionu korun. Ptáte se, co je na nich tak speciálního? Ačkoliv by někdo za tu cenu mohl očekávat v jádru rafinovaně skrytá zlatá jadérka, sladké tajemství tkví v nadstandartní péči, která je melounům věnována - nechybí ani vlastní skleník a deštníček před spálením... 

O tom, jak to v takovém obchodě vypadá, se můžete přesvědčit v galerii. 

ZDROJ: sembikiya.co.jp

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9