Moderní gejša v dnešním japonském světě

20:38 | 28.12.2012 Eunka 8
Jak všichni víme, gejši patří mezi neodmyslitelný symbol Japonska. Pro turisty jsou stále vyhledávanou atrakcí. Jak vlastně žije taková dnešní moderní gejša? To vám přiblíží tento článek.
Gejša
Gejša FOTO: Shutterstock.com
Moderní gejši stále žijí v domech nazývaných okiya a v oblastech zvaných hanamachi (což se dá přeložit jako "květ ulice"). Pobývají tam především v době učení. Mnohé moderní gejši jsou však natolik úspěšné, že se rozhodly žít samostatně. 

Před příchodem 21. století byl svět gejš jiný. Tehdy se dívka začala školit na gejšu již ve věku čtyř let. Dnešní dívky chodí nejprve do školy a pro povolání gejši se rozhodují až v období dospívání. Mnohé mladé ženy dokonce vystudují i střední a vysokou školu. Najdou se i ženy, které zahájí kariéru gejši až v dospělosti.

A co taková gejša studuje? Hlavně hru na tradiční nástroje jako například šamisen, bambusovou flétnu šakuhači a bubínky. Dále se učí tradiční písničky, kaligrafii a tanec. Důležitou součástí výuky je také čajový obřad a recitování poezie. Gejša se také musí umět elegantně a žensky pohybovat a nosit svůj kostým jako druhou kůži. Nesmí také podcenit komunikaci s klientem.

Dnes se v Kjótu, tradičním městě gejš, pohybuje pouze pár set těchto umělkyň. Obvykle pracují jako hostesky na oficiálních firemních banketech a v čajovnách. Na ulici je zas tak běžně nenajdete. Tam se to spíše hemží studentkami, které jsou za gejši jen převlečené a nechávají se fotit turisty.

Ještě v roce 1920 bylo v Japonsku více než 80 000 gejš. Dnes je jich něco přes tisíc. Proč to tak je? Důvodem je stagnující ekonomika a nižší zájem o tradice a kuturu.

Pokud se vám tedy poštěstí navštívit obchodně Japonsko a zůčastníte se nějaké schůze, možná vás tam jedna z gejš potěší svou přítomností. Nečekejte ovšem žádné zvláštní výhody erotického rázu. Dnešní gejši dodávají obchodním jednáním nádech originality a luxusu. Tato tradice patří k Japonsku stejně, jako patří vůně ke květině. Doufejme, že zůstane i nadále zachována.


ZDROJ: houseofjapan.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9