Grafiti - umění, nebo vandalismus?

11:00 | 19.05.2013 Peťul_TripleS 14
Grafiti nebo japonsky „rakugaki“ je termín pro všechny veřejné kresby, ať už velké nebo malé. Jsou obvyklé spojovány s gangy, kterým hlavně sloužily jako „označení jejich území“.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: duncan c / flickr.com
Grafiti bývaly hodně spojovány s kulturou hip-hopu a žánru, který si nakonec udělal svoji cestu do Japonska na konci 80. let minulého století.

Film Wild Style měl velký vliv na popularitu grafitů a hip-hopu v japonské kultuře. Nicméně kvůli vztahu s gangy a jiných takových skupin si lidé kladou otázku, zda jsou grafiti umění, nebo vandalismus.

Grafiti sahají až do starověku. Jeskynní malby a piktogramy byly objeveny historiky a jsou součástí civilizace. Starověké grafiti projevují emoce, literaturu a politické ideje. Časné formy nabízí i pohled na životní styl a jazyky různých kultur.

Dnešní podoba grafitů je jedním ze čtyř prvků, které tvoří kulturu hip-hopu. Ve velkém městě byly vždy hlavní oblasti, které zdobily grafity, a jak roky plynou, grafiti umělci zahrnuli do své práce kreslené postavičky a různé scenérie.

Nicméně do Japonska prorazila hip-hopová hudba a break dance před průlomem grafitů. Mládež tento žánr přijala pozitivně, což vedlo k otevření prvního hip-hopového klubu v roce 1986. Mezitím si grafiti udržely své místo mezi umělci a upoutaly na sebe pozornost na konci 90. let.

Japonští umělci grafitů vytvořili své vlastní verze, do kterých zahrnuly kaligrafie, kanji, anime a znaky mangy. Ve srovnání se západními styly je japonské umění grafitů složitější a to zejména ve psacím aspektu. Prvky, které jsou velmi časté v japonských grafitech, jsou zápasníci sumo, samurajové a gejši, jelikož tyto znaky hrály velkou roli v japonské kultuře.

Někteří lidé se dívají na grafiti jako na moderní umění nebo možnost projevu, ale jsou tu i ti, kteří si myslí, že grafiti jsou vandalismus. Autor článku za sebe říká, že na grafiti má kladný názor. Grafiti jsou podle něj účinný způsob, jak vyjádřit svůj talent, tvořivost a společenské a politické názory. Nicméně se dá pochopit, že někdy to může být nepříjemné, zvláště když nejsou dobře provedeny a jejich obsah je neslušný a urážlivý.

Pro ukázku tu mám pár příkladů japonských grafitů.




Princezna Mononoke

Jaký máte názor na grafiti vy? Je to umění, nebo vandalismus?


ZDROJ: japantoday.com
FOTO: Kev Keegan / flickr.com, animevice.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9