Unikátní historie a evoluce japonského kimona

06:43 | 09.01.2018 DEADiX 1
Po celé generace byl japonský styl ovlivněn kimonem. Historicky zajímavé, esteticky fascinující a zakořeněné v symbolismu. To vše je kimono, které zachycuje znamenitou eleganci japonské kultury a designu.
Kimona jsou zakořeněná už v dávné historii
Kimona jsou zakořeněná už v dávné historii FOTO: mymodern.com/japanese-kimono
Nyní se koukneme na evoluci kimona. Od výjimečné historie z osmého století, přes současnost a prozkoumáme jeho roli v moderní japonské kultuře.

Co to vlastně kimono je?

Slovo kimono vzniklo složení dvou slov a to ki (nosit) a mono (věc). Kimono je tradiční japonský oděv, který asi každý z nás někdy viděl. Kimona mají mnoho variant, stylů a vzorů. Většinou se šijí ručně do tvaru písmena „T“ ze čtyř samostatných kousků látky a uvázány jsou tzv. obi nebo opaskem.

Symbolismus kimona

Jako by jejich jedinečná estetičnost nestačila. Kimona jsou hodně ceněná právě kvůli svému symbolismu. Jedná se o styl, motiv, barvu a materiál, což je právě tím, co odhaluje identitu nositele.

Styl se rozlišuje specifickými kritérii, ať už jde o pohlaví, status nebo událost. Například tzv. furisode („houpající se rukávy“) by měly nosit slečny na formality. Happi (něco jako přebal) by si měl vzít mužský vlastník obchodu na festival.

Pod motiv spadají vzory, symboly a jiné designové prvky, které také pomáhají rozeznat status nositele, osobnostní rysy a ctnost. Mezi populární motivy patří např. listy, okvětní lístky a ptáci.

Barva taky hraje svou roli. Dokonce svou reprezantitvní roli tvoří pigmenty, kterými se dané barvy dosáhne. Modrá (indigová) barva se využívá jako léčivo vůči kousnutím a štípancům. Tudíž modré kimono slouží jako takový „repelent“. Už to vše se vám zdá šílené? Nebojte, ještě nekončíme...

Kimona se vyrábí z různých ručně vyrobených a dekorovaných látek. Tradičně se jedná o len, hedvábí a konopí (ano, čtete dobře). Dnes se však využívají i materiály jako umělé hedvábí (rayon), bavlna a polyester. Avšak tradiční materiály stále převládají...

Historie a evoluce

Během Heian-jidai (období Heian trvající od 8. st. do 12. st. n. l.) vznikaly první prototypy kimona. Stejně jako dnešní kimono se tento oděv skládal z přímých střihů látky a byl velikostně univerzální. Během Edo-jidai (období Edo trvající od r. 1603 do roku 1868) se tato róba změnila v cosi známé jako kosode- doslovně přeloženo jako „malé rukávy“. Kosode hrálo důležitou roli v tomto období a to hlavně díky tomu, že ho nosili  prostě všichni. Každý si našel na vylepšení vlastního kousku svou cestu, která měla jediný cíl- lépe vyniknout.



Během Meiji-jidai (období Meiji), které trvalo krátce (1868 - 1912), ale přineslo revoluci v celé Zemi vycházející slunce, se kosode změnilo v ono kimono. Na rozdíl od své „předchozí edice“ se kimono začalo nosit spíše ženským pohlavím. Ale účel oděvu zůstal nadále stejný.



Dnes si designéři a umělci reinterpretovali kimono do mnoha různých směrů. Od recyklovatelných svatebních šatů po tkané skleněné sochy. Tyto inovativní a kreativní výmysly přišly s pokaždé jiným a jiným způsobem, jak zároveň zachovat japonské dědictví a předvést krásu a jedinečnost kimona.

ZDROJ: mymodernmet.com/japanese-kimono
FOTO: flickr.com/federica intorcia, 
mymodernmet.com/japanese-kimono

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9