Co je Malé divadlo kjógenu?

17:30 | 14.04.2014 Kwietitze 2
Slyšeli jste už o českém divadelním spolku Malé divadlo kjógenu? Pokud ještě ne, ale máte rádi jednoduché, a přesto stylově působivé koncepty zábavných frašek, pak je tento článek právě pro vás.  
Fotka z hry Fukuró (Sovy)
Fotka z hry Fukuró (Sovy) FOTO: kjogen.cz
O kjógenu
Kjógen (v překladu „bláznivá“ nebo „umně vyšperkovaná slova“) reprezentuje komickou divadelní formu, která se vyvinula, stejně jako divadlo nó, z původně čínských her sarugaku. Rozkvětu dosáhl tento žánr v polovině 14. století a v nepřerušené tradici je provozován do dnešních dnů. Slovo „kjógen“ je samo o sobě většinou chápáno jako výraz označující samostatnou komickou divadelní hru, tradičně vkládanou mezi dvě hry divadla nó.

Dokumenty zaznamenávající existenci frašek kjógen nacházíme v Japonsku již ve 12. až 13. století, avšak opravdovým vybroušením prochází tento žánr v období Edo (1600 – 1868), kdy díky trvající společenské poptávce po „ideálním dramatickém umění uspokojujícím kulturní život vládnoucí vrstvy samurajů“ mají protagonisté kjógenů dostatečné časové i finanční možnosti nerušeně pracovat na zdokonalování žánru i vlastní herecké techniky. Výsledným produktem je pak komediální žánr, který se hloubkou zpracování hereckých postupů a estetickou úrovní výrazových prostředků blíží evropské opeře či vážné hudbě spíše než komediím, jak je známe z naší kulturní tradice.


Hra Busu (Lahodný jed)

O Malém divadlu kjógenu
Soubor vznikl z podnětu českého dramatika, režiséra a mima Huberta Krejčího, japanisty Ondřeje Hýbla a předního představitele kjótské tradiční školy Ókura, mistra Šigejamy Šimeho. Malé divadlo kjógenu se věnuje převážně studiu, realizaci a uvádění japonských frašek kjógen v českém jazyce. Svým způsobem jde o světové unikum. Jedná se o dlouholetý projekt vzájemné kulturní spolupráce mezi českými a japonskými divadelníky, podporovaný pravidelně pořádanými dílnami, v rámci nichž je vždy pod vedením japonského mistra nastudována nová hra v češtině.


Hra Susugigawa (Velké prádlo)​

O repertoáru
Jednotlivá představení se skládají většinou ze tří půlhodinových frašek, přičemž dohromady v současném repertoáru má Malé divadlo kjógenu kolem třinácti her, z kterých skládá představení. Jedno takové proběhlo, za velkého zájmu diváků, před několika dny v Brně v HaDivadle a druhé v Praze v Divadle Na Prádle. Když si budete pozorně hlídat webové stránky divadla, dozvíte se více o budoucích představeních nebo také o spolupráci s japonskými umělci a různých workshopech, pořádaných divadlem.

 
FOTO, ZDROJ: kjogen.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9