Vegetariánem nebo veganem v Japonsku? [rozhovor - 2. část]

12:00 | 07.10.2019 Zita 0
V druhé části rozhovoru se dozvíme, jaké novinky jsou teď v japonské gastronomii v kurzu, jak nahradit maso nejen v japonské kuchyni a spoustu dalších tipů a informací, které se budou hodit nejen turistům.
Možností je stále hodně...
Možností je stále hodně... FOTO: Lucie Onari Kreslová
V tomto článku naleznete pouze druhou část rozhovoru, takže pokud jste nečetli tu první, doporučuji tak učinit zde.

6. Jak nákladné je být v Japonsku vegetariánem? Ať už jako Japonec či turista...

Odpověď se mimo jiné určitě bude lišit na základě oblasti, ve které se jedinec vyskytuje, protože ve velkých městech je mnohem větší nabídka, nicméně průměrné finanční náklady nemusí být nutně vyšší než u člověka, který žádné stravovací preference nemá. Hodně také záleží, jak moc si je člověk ochotný vařit doma... Některé vegetariánské restaurace jsou hodně drahé, což je případ hlavně v menších městech a na vesnicích, kde těží z malého množství konkurence, takže si můžou nastavit vyšší ceny. Výhodou jsou však nějaké obchody pro vegetariány a vegany, ve kterých člověk sežene za dobrou cenu vše, co potřebuje. 

Cizincům bych doporučil vyzkoušet různé nově otevírané restaurace, které jsou teď docela populární. Konkrétně jsou na vzestupu třeba restaurace prodávající vegetariánské suši a veganské rámeny.

7. Zaregistroval jste v poslední době nějaké další trendy?

Určitě. Hodně vegetariánů a veganů přestalo například pít alkohol, což je podle mě dobrá věc, nicméně teď přibylo hodně druhů vín a piv, které jsou označené organickou či veganskou nálepkou, což by mohlo stát za vyzkoušení. Zajímavé je, že i přesto je stále velmi málo restaurací, které nabízí párování jídla s vínem. V naší restauraci párování jídla s vínem nabízíme a hosté této možnosti často využívají, takže si myslím, že nárůst popularity párování je jen otázkou času. 

8. Podle čeho jste vlastně sestavovali menu? Jaký pokrm má největší úspěch?

Nabízíme spíše jídla inspirovaná Evropou či Amerikou, ale najdete u nás jídla i odjinud. Všechna jídla jsou vegetariánská či veganská, ale nabízíme taky různé dezerty bez lepku. Nejpopulárnější jsou asi prkénka se sýry a pity sendviče s falafelem. (Pozn. redakce: V Japonsku jsou obvykle kvalitní sýry velmi těžko k dostání, takže pokud na nějaký dorazíte, bude nejspíše z dovozu a jeho cena Vás nemálo překvapí.) Od září teď každé úterý a středu nabízíme i veganské kari, jehož složení vždycky měníme. Dále se snažíme menu měnit v souladu s ročním obdobím, takže jako dezert jsme připravili například sezónní košíček s hruškou a broskvemi.

9. To zní lákavě. Snažíte se vytvořit především kombinaci vegetariánského a zdravého jídla?

Dá se to tak říct. V současném Japonsku je k dispozici enormní množství smažených jídel, nejrůznějších dochucovadel a dalších věcí k jídlu a pití, které zdraví dvakrát nepřispívají... Často vidím lidi, co se soustředí pouze na nízký obsah kalorií, ale už se vůbec nezamyslí, co jedí a odkud to je. Výsledkem jsou nejen nejrůznější zdravotní problémy, ale ještě hlubší zabřednutí do celé situace, protože potravinový průmysl na poptávku reaguje nabídkou rychlého a levného jídla, které s sebou však při časté konzumaci přináší různé nevýhody. Řekl bych tedy, že by se člověk neměl rozhodnout jen pro zdravé jídlo, ale i pro zdravý životní styl. Jsem rád, že u nás v restauraci vidím nejrůznější strávníky, od školáků přes hipíky až k cizincům.... Ačkoliv je to dost různorodá skupina, ze všech vyzařuje klid a vysoké kulturní standardy.

10. Co byste řekl, že je na bytí vegetariánem či veganem v Japonsku nejtěžší?

Ačkoliv je v supermarketech k dostání hodně typů krabiček bentó či nejrůznějších jídel, spousta z nich obsahuje ingredience ze zvířat. Mnohdy tomu tak je i v případech, kdy by to člověk nečekal, takže je velmi důležité číst složení všech výrobků. To může být pro cizince problém, protože veškeré informace jsou napsané v japonštině.

Dále máte k dispozici menší možnosti, kam zajít na jídlo s kamarády či kolegy, protože některé restaurace nejsou kromě nabídky salátu úplně vegetarian-friendly. 

11. Je tedy něco, co byste vegetariánům či veganům doporučil?

Stoprocentně bych doporučil vařit si doma a využívat veganských či vegetariánských ingrediencí, kterou jsou snadno dostupné. Japonsko má velkou škálu využití například sóji, což je velmi dobrý způsob načerpání bílkovin, protože můžete pracovat s tofu, okarou, sójovým mlékem, tempehem či sójou samotnou. Experimentovat můžete však i s dezerty. Nakoupit pak můžete v různých specializovaných obchodech, záleží jen na Vás, co si vyberete... 

12. Japonská kuchyně pracuje hodně s polévkami. Máte nějaký dobrý recept na vývar pro vegany?

U nás v restauraci vývar děláme z nasekaného česneku, cibule, zeleniny, olivového oleje, soli a pepře. Kdo chce, tak může přidat i trošku sójové omáčky. Takovýto vývar je dobrý tak, jak je, případně s ním můžete dále pracovat.

Další možností k vyzkoušení je kombinace japonských hub shiitake a chaluhy, kterou stačí nechat 8 hodin louhovat ve vodě. Vznikne výborný čirý vývar, základ pro další kulinářské experimenty.

13. Tak to je s otázkami vše. Mockrát děkuji.
 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9