Asijské země patří mezi nejlepší místa pro práci v zahraničí

20:20 | 04.11.2013 Erik 19
Alespoň to vyplývá z průzkumu britské nadnárodní bankovní společnosti HSBC, na který odpovídalo přes 7000 osob ve stovce různých zemí světa. Tato anketa se pořádá každý rok a je hodnocena podle velmi širokého množství kritérií.
Letecký pohled na městský stát Singapur
Letecký pohled na městský stát Singapur FOTO: itbdigital.com
Obzvláště nabité otázkami bylo první téma týkající se celkové kulturní a životní zkušenosti při práci v cizích zemích. Nechybí v ní ani takové drobnosti jako zdravá strava, získávání nových přátel, místní počasí nebo vstřícné chování spolupracovníků při výkonu zaměstnání. Zde země z asijského regionu oproti zbytku světa vyhrávají poměrem 6/4 a z evropských zemí se do první desítky dostalo jen Španělsko:
 
  1. Thajsko
  2. Bahrajn
  3. Čína
  4. Kajmanské ostrovy
  5. Austrálie
  6. Singapur
  7. Indie
  8. Taiwan
  9. Španělsko
  10. Brazílie

 
 MBK Centrum v Bangkoku

Druhé téma je vysoce praktické – jedná se o ekonomickou stránku věci, kde hlavní roli hraje čistý příjem, náklady na bydlení a celkovou finanční spokojenost. Opět v něm vidíme převahu nových, rozvíjejících se ekonomik. Průměrný roční výdělek je v nich 64 tisíc USD, přičemž celá čtvrtina z nich překračuje hranici 100 tisíc USD ročně. V Asii je tento průměr ještě vyšší a dosahuje 74 tisíc USD. Evropa se pohybuje na hranici 53 tisíc USD ročně. Nutno podotknout, že se samozřejmě jedná odborné pracovníky s vysokoškolským vzděláním. Žebříček první desítky zemí je tento:
 
  1. Švýcarsko
  2. Čína
  3. Katar
  4. Thajsko
  5. Kajmanské ostrovy
  6. Indonésie
  7. Německo
  8. Omán
  9. Singapur
  10. Turecko

Jen pro zajímavost, pokud se zaměříme na životní náklady a poměr „cena-výkon“, pak se na přední místa dostane Thajsko, Indonésie, Taiwan, Indie a Vietnam.


Centrum indonézské Jakarty

Ke „klasickým“ destinacím se dostáváme u nejlepší desítky z hlediska výchovy dětí v zahraničí, kde se zohledňují například možnosti jejich vzdělávání od nejnižšího stupně po nejvyšší, standardizovaná péče o děti nebo možnosti jejich vyžití a spokojenost s trávením volného času. Ale buď jak buď, třetina z nich se opět nachází v asijském regionu:
 
  1. Německo
  2. Singapur
  3. Francie
  4. Nový Zéland
  5. Jižní Afrika
  6. Belgie
  7. Austrálie
  8. Kanada
  9. Španělsko
  10. Rusko


Finanční centrum v Šanghaji

Pokud spojíme všechny kategorie dohromady a vytvoříme jejich průměr, pak dostaneme tento konečný žebříček průzkumu. Nutno podotknout, že některé země z Asie (jmenovitě Thajsko) by se zřejmě umístily lépe, ale chyběl u nich dostatečný počet dat, obzvláště u třetího tématu ankety.
 
  1. Čína
  2. Německo
  3. Singapur
  4. Kajmanské ostrovy
  5. Austrálie
  6. Kanada
  7. Rusko
  8. Belgie
  9. Spojené arabské emiráty
  10. Hongkong

A jaký je váš názor? Je pro vás zaměstnání v zahraničí něčím přitažlivé? Je to záliba v cizí kultuře nebo hlavně ekonomické důvody? Byla by pro vás přijatelnější několikaměsíční stáž nebo byste chtěli zůstat delší dobu?


Poznámka : Pokud by někoho zajímaly větší podrobnosti nebo si chtěl odfiltrovat třeba jen jedno z mnoha hodnocených kritérií, pak vše je hezky zabaleno do mediální prezentace přímo na stránkách HSBC zde.


ZDROJ : expatexplorer.hsbc.com
FOTO : habegraphy.com, getintravel.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9