Hodnocení za rok 2013: Čínské univerzity na vzestupu

20:40 | 19.10.2013 Erik 2
Britský týdeník Times Higher Education, který se zabývá vysokoškolským vzděláním a patří k vedoucím periodikům v tomto oboru, zveřejnil ve středu 16. října žebříček světových univerzit pro akademický rok 2013/2014.
Areál univerzity Tsinghua v Pekingu
Areál univerzity Tsinghua v Pekingu FOTO: wallpapersdownloader.com
Jasně z něj vyplývá pokračující vzestup kvality, úrovně a prestiže čínských univerzit. V první padesátce se v nejnovějším hodnocení ocitla Peking University (45) a Tsinghua University (50).

„Obě vysoké školy se opět přiblížily k absolutní světové špičce. Z hlediska čínského školství jde o dvě vlajkové lodě, které jsou magnetem pro talenty a zároveň inspirací pro ostatní,“ rozvedl jejich současný stav vedoucí redakčního týmu Phil Baty.



Samozřejmě v žebříčku figurují i další čínské vysoké školy - Fudan University, University of Science, Technology of China, Renmin University, Nanjing University (umístěné v průměru od 200 do 300), Shanghai Jiao Tong University, Wuhan University of Technology, Zhejiang University a Sun Yat-sen University (v průměru umístění od 300 do 400).

O několik míst si pohoršila University of Hong Kong (43), zatímco Hong Kong University of Science and Technology (57) a Chinese University of Hong Kong (109) dosáhly o něco lepší bodování než minule. Hodnocení se provádělo ve třinácti kategoriích, z nichž k nejvýznamnějším patřil prováděný výzkum v lokálním i světovém měřítku, předávání a sdílení znalostí a mezinárodní aktivita.



Ani další asijské univerzity nezůstaly proti špičce nijak pozadu. Tokijská univerzita (23) se posunula o čtyři pozice výš a náleží jí v této části světa prvenství. V závěsu za ní je singapurská National University (26). V první padesátce je i korejská Seoul National University (44).

„Trend je v této oblasti zcela jasný,“ tvrdí Baty.“Do první padesátky se dostává stále více asijských vysokých škol šlapajících na paty západní elitní formaci. Nejsou žádné známky toho, že by se v této oblasti vývoj zpomaloval nebo dokonce obracel.“

Poznámka: Pokud se chcete podívat na žebříček podrobněji, najdete jej zde.

Karlova Univerzita se pro srovnání pohybuje ve skupině od místa 351 - 400 (není přesně rozděleno).


ZDROJ: Tang Seng-asianstyle.cz, timeshighereducation.co.uk
FOTO: english.pku.edu.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9