Korejská republika má novou prezidentku!

21:05 | 19.12.2012 starfishzs 20
Možná jste si toho mohli všimnout i skrz mnohé tweety různých korejských celebrit či alespoň v televizních novinách, ale dnes, tedy 19. 12., se v Jižní Koreji konaly volby nového prezidenta.
nová prezidentka Park Geun Hye
nová prezidentka Park Geun Hye FOTO: http://qz.com
I když oficiální prohlášení NEC (National Election Commission) proběhne až zítra, již nyní je jasné, že se korejskou prezidentkou stala Park Geun Hye. Dle dosavadních výsledků hlasování byl boj o prezidentský post velice těsný. Konzervativní Park Geun Hye zatím obdržela 51,6% voličských hlasů, zatímco její oponent Moon Jae In, zastánce více pokrokových názorů, získal pouhých 48%. Ten nyní připustil porážku a pogratuloval Park Geun Hye k jejímu vítězství.


oponent nynější prezidentky, Moon Jae In

O výsledku voleb se nyní rušně hovoří v Koreji i mimo ni, neboť volby byly zajímavé v mnoha aspektech. Zaprvé je Park Geun Hye historicky první ženou v Koreji, které se podařilo dosáhnout tak vysokého postu. Určitě je toto velký úspěch v zemi, ve které mají stále značně dominantnější postavení muži. Park Geun Hye ovšem není v politice neznámou tváří. Několikrát byla členkou Národního shromáždění a také mimořádnou předsedkyní Grand National Party.

Zadruhé je nová prezidentka dcerou bývalého korejského diktátora, Park Jeong Huie, který v Koreji vládl mezi lety 1961-1979, a za jehož vlády byla první dámou, neboť její matka byla zavražděna v roce 1974. Jako dcera se nikdy nestyděla za to, jakým stylem její otec vládl, což mezi voliči a veřejností vyvolává smíšené reakce. Tak či onak, Park Geun Hye o sobě prohlašuje, že je oddaná Koreji, a po jejím zvolení se o zemi bude starat jako matka o vlastní dítě. Její vítězství okomentovala slovy: „Toto je vítězství lidu. Je to vítězství těch, kteří si přejí překonat krizi a vzkřísit naši ekonomiku.“

Podrobnější a odbornější rozbor voleb v Koreji a jejich výsledku vám poskytneme o pár dní později, proto zůstaňte s námi.

zdroj: The New York Times
FOTO: nbcnews.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9