Umělé končetiny zachránily život mořské želvě

10:34 | 17.02.2013 Peťul_TripleS 1
Mořská želva, která přišla o své přední nohy při útoku žraloka, byla označena v úterý jako druhý „Blade Runner“, když jí byly nasazeny nejnovější umělé ploutve v Japonsku.
Mořská želva
Mořská želva FOTO: id.wikipedia.org
Yu, přibližně 25letá kareta pravá, vyzkoušela svůj 27. pár umělých předních ploutví kolem svého domova v akváriu blízko města Kobe, kam přitáhla dav diváků.

„Umělé končetiny jsou připojené k vestě přes hlavu,“ prozradil tajemství Naoki Kamezaki, kurátor akvária.

„Tvrdě jsme pracovali na návrhu vesty tak, aby želva ani nepocítila, že ji má,“ řekl kurátor agentuře AFP. „Může pohybovat končetinami, protože vesta je měkká.“

Želva, která váží 96 kil a je 92 centimetrů dlouhá, byla vytažena z rybářské sítě a poslána do Suma Aqualife Park v polovině roku 2008.

Jedna třetina z její pravé končetiny a polovina z její levé končetiny byly fuč, kvůli čemuž se kurátor Kamezaki domnívá, že to musel být útok.

Akvárium začalo vyvíjet umělé končetiny pro želvu na konci roku 2008, protože jinak by mohla plavat jen asi na 60% své normální rychlosti.

Dřívější verze byly napojovány přímo na končetiny, ale to bylo zřejmě pro Yu bolestivé.

„Podobné pokusy k provedení umělých končetin pro želvy se prováděly po celém světě. Avšak neslyšeli jsme, že by dopadly dobře,“ řekl Kamezaki, odborník na mořské želvy, jehož příjmení shodou okolností znamená v japonštině „želví krunýř“.

„Naše protézy jsou zatím jediné, které dovolí želvě nadále plavat bez problémů.“

V roce 2004 se delfín v akváriu Okinawa stal prvním na světě, který byl vybaven umělým ocasem. Svůj vlastní ocas bohužel ztratil kvůli nemoci.

Jihoafrický král sprintu Pistorius, jehož nohy byly amputovány pod koleny během prvního roka života, vyhrál na loňských olympijských hrách v Londýně, kde soutěžil společně se zdravými sportovci.


ZDROJ: japantoday.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9