Čína chce zakázat prodej slonoviny!

18:20 | 09.01.2017 Saki 0
Čína nedávno udělala obrovský krok k záchraně slonů a chce oficiálně ukončit legální prodej slonoviny! Skončí tak jeden z největších hráču na světovém trhu?
slon
slon FOTO: pixabay.com / tonyo_au
Čína nedávno oficiálně prohlásila, že bude postupně zastavovat prodej obchodů se slonovinou pro komerční účely. Poté, koncem roku 2017, by měl přijít v platnost zákon, díky kterému již nebude možné obchodovat se slonovinou legální cestou.

Jedná se tak o obrovský krok kupředu a sloni díky tomu získávají druhou šanci. Samozřejmě... stále bude třeba bojovat hlavně s černým trhem, protože licencovaných maloobchodů je v zemi de facto jen 130 a manufaktur 34. Koneckonců, trh se slonovinou má v Číně historický kontext a slonovina je označena za "nehmotné kulturní dědictví". A proto je možné, že i po roce 2017 bude stejně opět několika výrobcům a maloobchodům udělena licence.



Jenom k dnešnímu dni bylo pytláky každý rok kvůli slonovině zabito zhruba 20 až 30 tisíc slonů. Tyhle lovy snížily sloní populaci v Africe o 30% za posledních 7 let  a nyní jich volně žije v savanách méně než 400 tisíc.

Právě Čína je vedoucím spotřebitelem slonoviny nejen v Asii, ale i ve světě. Proto je tento krok tak významný. Otázkou je, zda se k Číně přidají i další země, nebo rovnou například celá EU.

Evropa je totiž největším legálním vývozcem slonoviny ve světě. Dopravní analýza mezinárodní databáze obchodu ukázala, že EU vyvezla v letech 2013 a 2014 více než 300 klů. Načež Čína a Hong Kong byli příjemci 92 %.

Opozice Evropské komise dokonce na jedné z nedávných schůzí v Jižní Africe, která se zabývala právě obchodem se slonovinou, hlasovala proti návrhu dát afrického slona na nejvyšší stupeň ochrany. Což vyděsilo africké úředníky z 29 států a ti označili tento krok EU jako "počátek masového vyhynutí slonů".

Nyní nám nezbývá než čekat, jak se tedy Čína k této problematice postaví a zda se k ní přidají i další země.


ZDROJ: theguardian.com, boredpanda.com
FOTO: commons.wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9