Ministerstvo průmyslu má plány na podporu japonské ekonomiky

16:00 | 25.08.2015 kvacm 0
Japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu bude v rozpočtu na rok 2016 žádat o 21 procent více kapitálu na podporu ekonomického růstu.
Elektromobil na vodíkové baterie Mazda RX-8
Elektromobil na vodíkové baterie Mazda RX-8 FOTO: Taisyo / wikipedia.org
Japonská ekonomika stále nemá to nejhorší za sebou. Jenom co se vymanila z krize, musí stále bojovat s nízkou domácí poptávkou a téměř nulovým růstem, který pokračuje už několik let. I když se vyhlídky zlepšily, vláda nesmí usnout na vavřínech. Proto bude na příští rok žádat více pěněz na podporu inovací a růstu. Jedná se o tak zvanou "Abenomiku".

Ministerstvo chce peníze využít na výzkum inteligentních systémů, obzvláště myslí umělou inteligenci, která dokáže zachytávat velké množství informací na internetu (big data), vývoj nové generace dopravního systému do Olympijských her v roce 2020 a také chce navýšit počet vodíkových stanic a podpořit tak vodíkové baterie v automobilech, ba dokonce zafinancovat výzkum automatického řízení. Celkem se jedná téměř o 400 miliard jenů (80 miliard Kč), o které chce ministerstvo hospodářství při sestavování rozpočtu na příští rok požádat.

Velké peníze spolkne také obnova a postupná výstavba na místech, které zasáhla nehoda v jaderné elektrárně Fukušima. A nezůstává jen u ní. Města a obce, které ve své blízkosti jaderné elektrárny také mají, chce ministerstvo podpořit také. V tomto případě se jedná až o 133 miliard jenů (26,5 mld. Kč).

Dalších 243 miliard jenů (48 mld. Kč), tedy na dvojnásobek pak ministerstvo chce navýšit investice na podporu nízkoenergetických domácností a podniků.

Pohled na tokijskou čtvrť Roppongi a dálnici spojující ward Minato a Shibuya (2009).
Čistý vzduch a v porovnání s jinými menšími městy i plynulá doprava je zatím kompenzována hlavně vysokými daněmi na auta a jejich užívání. Velký počet aut na baterie by toto mohl změnit.


No, nevím jak vy, ale mé předtuchy byly jasné. Nová doba, ve které hraje technologie hlavní roli, je tu a Japonsko se jí nebojí. Jeho zkušenosti jej můžou dostat zase na druhé místo v seznamu ekonomik světa a možná ještě výš. A ještě něco, pokud jste neviděli anime Ghost in the Shell, je na čase se na to vrhnout, ať víte, co nás čeká v nejbližších letech v Japonsku.

ZDROJ: japantimes.co.jp

FOTO: Romain Guy / Flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9