Japonsko slíbilo Filipínám půjčku 2 miliardy

17:00 | 10.08.2015 kvacm 0
Japonsko slíbilo Filipínám nízkoúrokovou půjčku 2 miliard dolarů na renovaci zastaralé železniční sítě. Tato dohoda je také utvrzením spolupráce dvou bývalých nepřátel ve druhé světové válce a zároveň start bližší spolupráce v bezpečnosti.
Vlak národního dopravce (ilustrační foto)
Vlak národního dopravce (ilustrační foto) FOTO: Philippinerailways / wikiiedia...
Zvýhodněná půjčka dvou miliard dolarů bude určena na železniční trať mezi hlavním městem Filipín Manilou a Malolos City na severu. Ale také se dá považovat za start nových vztahů těchto dvou zemí.

Podle uzavřené dohody se jedná o pouze 36,7 kilometrů dlouhý úsek, ale půjčka má také pomoci veřejné dopravě v zemi, která skomírá a léta neviděla pořádný kapitál, proto jsou zde na denním pořádku dopravní zácpy.

Veřejná železniční síť v zemi už totiž existuje, ale jedná se o jednu z několika asijských zemí, kde je veřejná doprava velmi podfinancovaná, a tak lidé hledají alternativy. Třeba zmiňme velký počet motocyklů, které jsou dostupné pro všechny jak finančně, tak i prostorně. Proto se využívají i na převoz zboží, které by nás ani nenapadlo.

Vlakové jednotky jsou v Asii nedostatkové zboží. Obzvláště jedná-li se o země, které si tyto stroje nemohou dovolit samy postavit, nebo koupit za cenu nových. Na Filipínách totiž jezdí převážně vyřazené stroje z minulého století, připomínající své kolegyně na Ukrajině, ba dokonce v Severní Koreji, abychom zůstali v Asii.

I díky tomu, že velký počet stále funkčních jednotek je z Japonska, se právě tato země rozhodla s tímto problémem Filipínám pomoci, a tím si tak zajistit užší spolupráci nejen v ekonomice.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9