V Jižní Koreji se šíří smrtelný virus zvaný MERS

16:00 | 04.06.2015 Mei 14
V Jižní Koreji se rozšířil smrtelný virus MERS. Nyní už má v této zemi na svědomí 2 oběti, 35 nakažených a 1600 osob je v karanténě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: 123rf.co
Tato choroba se poprvé objevila v Saudské Arábii v roce 2012. Jižní Korea je nyní oblastí s nejvíce případy právě po Saudské Arábii. Sem virus údajně přivezl 68letý Korejec, který v době od dubna do května cestoval do zemí, jako jsou Bahrajn, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty a Katar. Ten mezitím, než mu lékaři 11. května zjistili diagnózu, stačil infikovat další lidi ve čtyřech zdravotních zařízeních, která navštívil.
 
Infekce MERS je způsobena koronavirem a pochází ze stejné skupiny jako nachlazení nebo syndrom akutního respiračního selhání (SARS), který způsobil mezinárodní smrtící epidemii v roce 2003. K příznakům MERS kromě onemocnění dýchacích cest, které jsou běžné u SARSu, patří také selhání ledvin. Jelikož je MERS nová nemoc, která byla poprvé identifikována v roce 2012, vědí o ní lékaři zatím velmi málo a neexistuje proti ní žádný lék ani vakcína. Po celém světě za tu dobu na toto onemocnění zemřelo 480 lidí z 1170 nakažených, což znamená 37procentní úmrtnost.
 
„Koronaviry, jako je MERS, se mohou snadno šířit v nemocnicích a riziko přenosu se zvětšuje, když se u lidí nemoc začne více projevovat a více kašlou,“ řekl Michael Osterholm, ředitel Centra pro výzkum infekčních nemocí na univerzitě v Minnesotě pro U.S.A. Today.
 
V Jižní Koreji tato nemoc zabila už dva lidi. První případ úmrtí zaznamenala Korea 20. května a dalších 35 je nakažených. Dalších asi 1600 osob je v karanténě, někteří jsou izolováni v k tomu určených zařízeních a některým bylo doporučeno, aby zůstali doma. Více než 700 jihokorejských škol, od mateřských až po vysoké školy, je nyní zavřeno kvůli veřejným obavám. Kvůli každodennímu nárůstu nakažených nosí čím dál více lidí v ulicích ochranné roušky.
 
Korejská organizace pro cestovní ruch hlásí, že přibližně 7000 turistů z Číny a Taiwanu zrušilo zájezdy do Jižní Koreje. „Rozsah zrušených zájezdů je velmi neobvyklý. Mnoho lidí uvedlo vypuknutí MERS jako hlavní důvod, proč svou cestu do Koreje ruší,“ uvedl mluvčí organizace pro server The Guardian.  
 
Ministr zdravotnictví z Hongkongu Ko Wing Man dokonce doporučil, aby zdravotníci, kteří jezdí na výměnné stáže do Jižní Koreje, přerušily své cesty. Též pohrozil, že každý s příznaky MERS může být trestně stíhán, pokud bude klamat úřady. Tím reagoval na Korejce, který minulý týden cestoval přes Hongkong do Číny a jehož otec je nakažený virem MERS. Ten tak učinil i přes zákazy úřadů a lhal pracovníkům na letišti o svém zdravotním stavu.
 
Jihokorejská vláda byla kritizována, že reaguje příliš pomalu. Prezidentka Park Geun Hye ve středu na mimořádné schůzce s ministerstvem zdravotnictví vyzvala k „maximálnímu úsilí“ s bojem proti šíření viru a utlumení strachu veřejnosti.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9