​Jak svět reaguje na coronavirus [Série Wuhanský virus]

17:00 | 27.01.2020 choi1taehee 0
Každý den přibývají zprávy o pacientech nakažených coronavirem. V Číně je již přes 2000 pacientů a infikovaní se objevují i v Evropě, Americe a dalších zemích v Asii. Jak se svět vypořádává s touto epidemií?
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: pixabay.com/gerald

V tomto článku jsou zahrnuty země, které ohlásily případy pacientů infikovaných coronavirem. Některé země zahájily různá opatření proti šířícímu se viru. Čína a její opatření se objeví až v následujícím článku.

Světová zdravotnická organizace neprohlásila situaci šíření coronaviru za nouzovou na základě nízkého šíření mimo Čínu.

Hongkong

Hongkongu je známo přes 10 pacientů infikovaných coronavirem. Kvůli své blízké lokalitě k městu Wuhan, odkud se virus rozšířil, se Hongkong snaží jednat rychle.
 
Existují tři úrovně poplašné závažnosti: upozornění, vážné a nouzové.
 
Hongkong brzy přešel na úroveň vážné a nyní přecházejí k nouzové úrovni.
 
Započala tedy nouzová opatření. Školky jsou dočasně pozastaveny. Žáci základních, středních a speciálních škol byli propuštěni ze škol na prázdniny, které budou trvat minimálně do 17. února. Následuje zrušení veřejných oslav a událostí, bez ohledu na to, zda byly organizovány vládou či ne. Dočasně také platí pozastavení všech výměnných aktivit, oficiálních návštěv a návštěv spojených s kulturou či sportem.

Amerika & Kanada

Americká ambasáda v Číně evakuuje své americké občany z Wuhanu, epicentra šíření viru. Bylo testováno 63 lidí ve 22 amerických státech. Již od minulého týdne se v Americe provádí zdravotní kontroly na letištích. Všichni cestující z Číny jsou prohlíženi kvůli příznakům chřipky a měří se jim teplota.
 
Kanada zaznamenala první případ pacienta, který by mohl být infikován coronavirem, dne 23. ledna. Okamžitě byl umístěn do karantény a lékaři zkontaktovali všechny, kteří byli s pacientem v kontaktu. V laboratořích v Ontariu se podařilo vyvinout rychlý test pro diagnostiku tohoto viru. Kanadští vědci si kladou otázky ohledně inkubační doby viru (jak dlouho byl vir přítomný v těle pacienta, než se projevily první příznaky). Zatím Kanada neplánuje žádná nouzová opatření, kromě omezení příletů z Číny a pokračuje v kontrolách na letištích.

Evropa

Francie je zatím jedinou evropskou zemí, ve které se objevili infikovaní pacienti. Jedná se o tři pacienty, kteří byli umístěni do karantény a podstupují léčbu.

Spojené království testovalo kolem 30 cestujících z Číny a všechny testy vyšly negativní.
 
Na rozdíl od Ameriky a Kanady, Evropa nepodniká žádná opatření, kromě minimalizování letů z Číny. Dle dostupných informací se na evropských letištích nedějí žádné zdravotní kontroly, francouzská zdravotnická organizace však ohlásila, že budou probíhat kontroly na letištích pro cestující z Číny a speciálně z Wuhanu.

Žádná evropská země také nesdílela plány evakuovat své obyvatele z Číny. Například tedy Francouzi či Angličané žijící v Číně nemohou odcestovat z Wuhanu a z Číny jen opravdu těžce.

Mika Salminen, ředitel finského institutu pro zdraví a spokojenost, zastává názor, že kontroly a omezení, které zavedlo Rusko na svých letištích, jsou marné, protože virus má určitou inkubační dobu, tudíž než se projeví symptomy, není jisté, že jej kontroly odhalí. Dle jeho názoru by se zdroje a finance měly vložit do přípravy zdravotnického sektoru na cokoli, co se může stát.

Austrálie

Austrálie zaznamenala zatím celkem pět infikovaných pacientů, kteří byli umístěni do karantény. Letiště jsou plná cestujících z Číny. Jen dne 26. ledna přiletělo z Číny celkem 43 letadel. Australská vláda se na základě inkubační doby viru rozhodla, že nebude provádět masové screenování cestujících.
 
Místo toho se ve Victorii zřídila hot-line zaměřená pouze na coronavirus. Potencionální pacienti v Sydney jsou odkázáni na telefonní číslo, kam mají zavolat, pokud se necítí dobře. Toto telefonní číslo však funguje jen o pracovních hodinách.
 
Jelikož se také blíží začátek školního roku, všechny školy rozeslaly rodičům e-maily, kde varují před symptomy viru.
 
Australský ministr zahraničí oznámil, že by bylo opravdu obtížné evakuovat Australany z Wuhanu kvůli faktu, že bylo město uzavřeno do karantény.

Jižní Korea & Japonsko

Jižní Koreji se aktuálně nachází tři pacienti infikovaní coronavirem. Opět kvůli inkubační době prochází Jižní Koreou obavy, že pacienti mohli nakazit více lidí, než se projevily první příznaky.
 
Letiště oznámila, že všichni cestující z Číny budou nuceni odevzdat detailní zdravotní dotazník, než budou propuštěni z letiště. Byla také zvýšena úroveň poplašnosti na závažnou. Vláda doporučuje všem, kteří mají teplotu či respirační problémy asi dva týdny po návratu ze zahraničí, aby kontaktovali linku pro kontrolu chorob na čísle 133.
 
Jihokorejská vláda chce využít chartový let, aby evakuovala zpět do Jižní Koreje 500 Jihokorejců. Kolem 400 z nich se nachází ve Wuhanu, včetně výměnných studentů. Jihokorejský ministr tuto zprávu ještě nepotvrdil, ale aktivně o této možnosti debatují s Čínou.

Japonsko, podobně jako Korea, hlásí zatím tři pacienty.
 
Japonské ministerstvo zdravotnictví, práce a sociálních věcí poskytlo směrnici leteckým společnostem. Cestující, kteří se účastní specifických letů z Číny a Hongkongu, jsou povinni informovat karanténního důstojníka umístěného na letišti o všech příznacích, jako je kašel a horečka. Zároveň je posádka v letadle povinna nosit roušky. Nařízení platí pro stevardy, letušky i piloty.

Thajsko 

Thajsko hlásí aktuálně pět zaznamenaných případů pacientů infikovaných coronavirem. Dva čínští návštěvníci Thajska se dle lékařů již uzdravili a vrátili se domů.
 
Přísné screenovací testy nyní probíhají na všech thajských letištích, v nemocnicích v Bangkoku a na turistických místech.

Nepál & Indie & Malajsie & Singapur

Nepálu se objevil jeden nakažený coronavirusem. Jedná se o muže, který cestoval z Číny do Dubaje a poté do Nepálu. Záhy se však objevily první příznaky nákazy a v nemocnici byl pacientovi diagnostikován coronavirus.
 
Kolem 80 lidí, kteří přiletěli z Číny do Indie, bylo zadrženo na letištích a jsou pod kontrolou v domácí izolaci. Indické nemocnice v Dilí připravují karanténní pracoviště a několik letišť v Indii využívá skenovací zařízení na kontrolu zvýšené teploty u cestujících.
 
Vlády Malajsie i Singapuru oznámily již čtvrtý případ nakažení coronavirem. Osm nakažených pacientů v Malajsii a Singapuru přiletělo z Wuhanu a po několika dnech navštívili lokální nemocnice kvůli respiračním problémům.
 
Aby se minimalizovalo možné šíření viru, zpřísnila všechna letiště v Malajsii kontroly cestujících a posádky. Zejména těch, kteří pocházejí z Číny.

ZDROJ: bbc.com, cnn.com, globalnews.ca., jal.co.jp

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9