Super tajfun Vongfong míří na Japonsko

10:25 | 10.10.2014 Erik 4
Nejsilnější bouře roku 2014 nazvaná Vongfong, jenž se svou silou blíží tajfunu Haiyan, který minulý rok způsobil katastrofální škody na Filipínách, zamířila na sever a o víkendu zasáhne Okinawu a jižní Japonsko.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: Shutterstock.com

Během čtvrtka dosáhla rychlost větru této tropické bouře hodnoty 200 km/h s nárazovými poryvy až 280 km/h. Vlny v postižené oblasti dosahovaly výšky 15 metrů. Očekává se, že rychlost větru bude dále narůstat až do hodnot kolem 260 km/h, kdy se plně zařadí do meteorologické škatulky superbouří. Její jméno pochází z kantonštiny a znamená "Vosa".

V současné chvíli se pohybuje nad otevřeným mořem a míří směrem k Okinawě a ostrovu Kjúšú, které plnou silou zasáhne během soboty. Podle současného vývinu situace se předpokládá, že se později přežene i přes Jižní Koreu. Po opuštění tropické zóny se ale očekává jeho poměrně rychlá přeměna na "pouhou" tropickou bouři.

Nejnebezpečnější však patrně nebude sama rychlost větru, ale prudké srážky, které pomalu se pohybující bouři doprovází. Po nedávném tajfunu Phanfone, který sám vyhnal z domovů do nouzových přístřeší na 1,2 milionu obyvatel, je půda nasáklá vodou a při nynějším přívalu bude hrozit velké riziko záplav a sesuvů půdy.

Americký astronaut Reid Wiseman zveřejnil fotografii tajfunu Vongfong z Mezinárodní vesmírné stanice na svém Twitteru s komentářem, že viděl už v kosmu ledacos, ale toto ještě ne. Není se čemu divit. Vongfong je podle meteorologů jen o něco málo slabší setřičkou tajfunu Haiyan, který s rychlostí větru 315 km/h zdevastoval Filipíny a zanechal za sebou více než 8 tisíc mrtvých.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9