EAAA Conference - Mezinárodní konference o asijském umění [Report]

19:00 | 27.09.2014 wmxj5312hb 2
Ve dnech 25. - 27. září se v Olomouci konala Mezinárodní konference o asijském umění. V rámci předmětu Pasivní účast na konferenci 1 jsem tuto mezinárodní konferenci navštívila a nyní vám přináším reportáž.
Evropská asociace pro východoasijská umění a archeologii.
Evropská asociace pro východoasijská umění a archeologii. FOTO: ea-aaa.eu
První den konference se konal na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého. Přednášky v tomto dni byly ve znamení čínského bronzu, indického umění, starých hrobek Východní Asie a čínských zahrad. Z těchto okruhů mě nejvíce zaujal čínský bronz, proto jsem se rozhodla tyto přednášky navštívit.


Pedagogická fakulta UP

Nejdříve jsem navštívila přednášku Ondřeje Škrabala s názvem "Chen Ni fu a problém padělání ve sbírkách raného čínského bronzu". Tato přednáška pojednávala o čínských bronzových nádobách a kde se s nimi můžeme setkat. Dále jsem se dozvěděla něco o tom, co to znamená pojem "7 Barnardových tvrzení", že to jsou tvrzení týkající se dekoru nádob a textu, který na nich můžeme najít. Jednotlivá tvrzení byla postupně rozebírána. Zjistila jsem, že se s čínským bronzem můžeme setkat například v Náprstkově muzeu v Praze, že tvůrci nádob je vytvářeli ne pro sebe, ale pro někoho jiného, že některé obsahovaly hodně zinku a že patina na některých nádobách je nepravá. Tato přednáška byla doplněna fotografiemi a byla zajímavá.

Další přednáška, kterou jsem ve čtvrtek navštívila, měla název "Výzkum týkající se dekoru bronzových nádob státu Zeng". Přednášející Liu Yan z Hubei měla zajímavě udělanou prezentaci, bohužel však ne příliš dobrá angličtina značně ztížila porozumění obsahu přednášky. Chvíli jsem se snažila psát poznámky, ale potom jsem to vzdala a začala si slidy fotit. Díky tomu jsem se mohla na přednášku později podívat znova a lépe porozumět. Přednáška byla obsahově bohatá, zabývala se nálezy bronzových nádob v hrobkách a také jejich dekorem, byla doplněna spoustou fotografií a nebýt té angličtiny, která trochu kazila dojem, asi bych tuto přednášku hodnotila jako nejlepší mnou navštívenou přednášku prvního dne.

Druhý den konference probíhal v Uměleckém centru Univerzity Palackého, na ulici Univerzitní. Hlavní témata tohoto dne byla Zastoupení Tibetu a Himalájí v materiální a vizuální kultuře, čínská keramika a rituální a symbolické předměty Staré Číny a hranice Jižní Asie - Himaláje a Jižní Indie.


Konvikt - umělecké centrum UP

Nejdříve jsem navštívila přednášku o keramice dynastie Song. Dozvěděla jsem se o různých typech keramiky této dynastie a také to, kolik čínských spisovatelů svá díla věnovalo tomuto tématu. Tato přednáška byla zajímavá, avšak místy trochu nesrozumitelná, protože přednášející Sabrina Rastelli se zpětně vracela k informacím, které zapomněla předtím zmínit. Jinak tato přednáška určitě stála za pozornost a bylo při ní prezentováno hodně fotografií.

Dále jsem navštívila přednášku s názvem "Ikonografie nidhi v tibetském kontextu". Přednášející Gerald Kozicz měl zajímavý výklad doplněný spoustou fotografií a také papírovými modely, které jsme si mohli prohlédnout, abychom lépe pochopili výklad. Zjistila jsem například, že v Alchi Dukhang, což je chrám v údolí Alchi, je brána na stejné úrovni jako střed mandaly na protější zdi a tvoří tak pomyslnou osu chrámu. Tato přednáška mě bavila právě z toho důvodu, že výklad byl oživen fotkami a modely a nebylo to pouze povídání. Jediné, co bylo matoucí, byly názvy chrámů, protože skoro ve všech bylo slovo Alchi a názvy byly hodně podobné.

Model chrámu a výše zmíněná spojnice středu mandaly a brány

Další přednáška, na kterou jsem se podívala, nesla název "Vizuální zastoupení Tibetu ve Wiseově kolekci v Britské knihovně". Dozvěděla jsem se, že pro zobrazení krajiny byly používány nejčastěji evropské papíry s vodoznakem velikosti něco mezi A2 a A3 a že k zobrazování se nejčastěji používaly vodové barvy, pera a štětce. Tvůrci map také změnili orientaci světových stran - mapy neorientovali na sever, ale např. na východ. Na mapkách nezůstávala volná místa, prostory byly většinou zaplněny flórou a faunou. Také měli zvláštní styl zobrazování stromů - stromy neměly klasickou korunu, ale spodní větve byly ořezané, takže strom měl holý kmen a korunu z pár větví. Zní to asi zvláštně, ale naše přednášející nám řekla, že v Číně takové stromy opravdu najdete. Až pojedu do Číny, zkusím se po nich podívat.

Konference probíhala ještě v sobotu. Hlavní témata dne byla Produkce, distribuce a hodnocení: nové aspekty východoasijských lakovaných výrobků, Umělecké asijské sbírky v Evropě a Korea. Z těchto přednášek jsem bohužel žádnou nenavštívila.


Coffee&Tea break v Konviktu

Tato mezinárodní konference byla zajímavá a byla to skvělá možnost setkat se s odborníky z celého světa. Pokud byste někdy chtěli při návštěvě Olomouce zajít na nějakou konferenci, můžete informace o plánovaných konferencích sledovat na CHINETu.


FOTO: ccv.upol.cz, konvikt-olomouc.cz, AsianStyle - Anya

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9