Papež František navštívil Jižní Koreu

19:00 | 16.08.2014 Eunka 1
Mezi Korejci je docela početná skupina katolíků a ti se nyní mohou těšit z návštěvy papeže Františka, který ve čtvrtek 14. srpna zahájil svou pětidenní apoštolskou cestu po Jižní Koreji.
Papež František
Papež František FOTO: commons.wikimedia.org
Papeže Františka, který zavítal do Koreje poprvé, přivítala na letišti prezidentka Park Geun Hye. Za jakým cílem, ale návštěva z Vatikánu přijela? Papež František především usiluje o mír a není mu tedy lhostejná napjatá situace mezi Jižní a Severní Koreou. Hned první den se setkal s korejskými biskupy a v prezidentském paláci promluvil o zachování míru a vyzval obě země ke smíru. Severní Korea návštěvu papeže odmítla a na protest vypálila před jeho příjezdem do Soulu několik zkušebních raket do moře. 

Papež má během své cesty v plánu navštívit korejská svatá místa, chrámy a katolická charitativní a sociální zařízení v zemi. Nebude chybět ani Solmoe, poutní místo a rodiště prvního korejského kněze, Kim Tae Gona. Na programu je i blahoslavení 124 mučedníků. V pátek 15. srpna, sloužil mši v Daejeonu při příležitosti Dnů asijské mládeže. Přivítal ho početný dav věřících. Před mší se papež setkal s osmi studenty, kteří přežili potopení parníku Sewol a s rodinami obětí. Všem požehnal a projevil jim svou účast. 



Během mše v Daejeonu hovořil o nebezpečí ekonomické nestability, o sociální bolesti a prázdnotě, jež s sebou nese rychlý hospodářský vzrůst. Zajímavé bylo také to, že papež ze Soulu do Daejeonu přicestoval vlakem a ne obvyklým vrtulníkem. Na nádraží ještě stačil požehnat několika cestujícím. Papež také přednesl svůj projev v Soulu v angličtině, což také nebývá zvykem. Většinou totiž hovoří italsky nebo španělsky. 

Na to, že má papež František již 77 let, je dosti činorodý a jeho předností je i to, že se snaží o bližší kontakt s lidmi, nelibuje si v přílišné okázalosti, zajímá se o lidi nakažené virem HIV, navštěvuje hospice a dokonce osobně svými telefonáty podpořil mnohé věřící, kteří byli v obtížné situaci. Usiluje o skromnost a odsuzuje kněží, kteří se chovají necitlivě ke svým ovečkám.

Svou návštěvu Jižní Koreje zakončí v pondělí, 18. srpna, mší v soulské katolické katedrále Myeong-dong. Poté, po krátkém rozloučení, odletí zpět do Říma.


ZDROJ: koreaherald.com, online.wsj.com, english.visitkorea.or.kr, edition.cnn.com
FOTO: Republic of Korea / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9