Obyvatelé Vietnamu přišli o své milované

13:00 | 30.10.2019 choi1taehee 0
Chudoba ve Vietnamu nutí obyvatele k riskantním činům. Mnoho Vietnamců uvěří nabídkám práce a padne do rukou obchodníků s lidmi. Nedávno naboural kamion, který převážel Vietnamce, kteří cestovali za lepší prací. 39 rodin přišlo o své blízké.
Vietnamské rodiny truchlí
Vietnamské rodiny truchlí FOTO: bbc.com
Uvnitř skromného domu mladého muže Le Van Ha panuje neskutečný zármutek. Jeho rodina se snaží vyrovnat s pravděpodobností, že byl uvnitř havarovaného kontejneru v Essexu, kde bylo nalezeno 39 mrtvých lidí.

Jeho babička hledí do prázdna a zakrývá si tvář rukama. Jeho žena Ha sedí beze slova v koutě a odmítá sníst cokoli k jídlu. Jeho otec Le Minh Tuan zoufale objímá svého mladého vnuka a pláče.

Příběh Le Van Haa byl až do katastrofického konce jeho cesty velmi typický pro mladého muže z této chudé a hlavně zemědělské části Vietnamu.

Sledoval cestu, kterou tisíce dalších předním šlapaly. V zahraničí hledal lépe placenou práci a odešel do Evropy před třemi měsíci, těsně před narozením svého druhého syna.

Rodina si půjčila na stavbu domu. Cesta na západ pak s pomocí obchodníků s lidmi vyžadovala 590 000 kč. Na tuto obrovskou částku, si musel otec Le Minh Tuan vzít hypotéku a zastavit své pozemky.

Všechno viselo na Le Van Haovi, dobré práci a šetřilo se splácení půjčky. Jeho svět se rozpadl.

„Zanechal nám obrovský dluh,“ řekl Le Minh Tuan, otec Le Van Haa. „Nevím, kdy to budeme schopni splatit. Jsem teď starý muž, moje zdraví je špatné a musím pomoci vychovávat jeho děti."

Le Minh Tuan je přesvědčen, že jeho syn je mrtvý. V poslední zprávě od syna na Facebooku se dozvěděl, že se chystá do Anglie. Věří se, že většina z těch, kteří zemřeli v kontejneru, pocházela ze stejného okresu, Yen Thanh, v provincii Nghe An.

Sousedé se scházejí, aby nabídli podporu, a sdílejí modlitby před rodinnými oltáři a přináší fotografie zmizelých.

Nad svatyní v jednom domě je nyní velký, usměvavý obrázek 19leté Bui Thi Nhungové. Její rodina se modlí, aby nebyla v kontejneru také.

Její sestra Bui Thi Loan říká, že si na Facebooku dne 21. října rychle vyměnily zprávy, kde sestra zmínila, že je v úložném prostoru.

„Dosud nebyly ověřeny žádné informace,“ říká. „Je to jen na internetu a sociálních médiích, takže stále máme nějakou naději. Víme, že v té době do Anglie jezdily tři různé kamiony, takže stále doufáme, že existuje naděje a ukáže se, že byla v jiném nákladním voze."

Říká, že Nhung byla nejchytřejší ze čtyř sourozenců a měla spoustu přátel, kteří jí pomohli získat peníze na cestu. Její rodina si nemusela brát hypotéky ani nic prodávat. Nyní doufají v dobré zprávy, nebo v nejhorším případě, že jim pomohou převést její tělo zpět do Vietnamu.

Nově postavené domy v tomto okrese, jsou dokladem peněz, které je třeba vydělat a ušetřit prací v zahraničí. Zdá se, že Británie je preferovaným cílem. Někteří strávili čas v zemích jako Rusko nebo Rumunsko, kde je velmi obtížné najít dobře placené zaměstnání.

Popisují, že ve Francii čelí neustálému obtěžování ze strany policie kvůli jejich nezákonnému pobytu. V Británii však existují silné vietnamské komunity a pracovní místa v salonech na nehty, v restauracích nebo v zemědělství.

Převažeči (obchodníci s lidmi), jsou součástí globální sítě zprostředkovatelů z podsvětí, kteří si účtují obrovské částky za nezákonný pohyb osob přes hranice. Částky, které lidé platí, se liší, od přibližně 295 000kč do více než 885 000kč. Vyšší částka je určena pro VIP službu.

Mnoho z nich odchází z Vietnamu přes Čínu. Když se však dostanou ke kanálu La Manche, jedinou spolehlivou cestou je pašování uvnitř kontejnerů, bez ohledu na to, jaký poplatek se platí.

Po tragédii v Essexu nařídil vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc vyšetřování sítí obchodování s lidmi. Obchodování s lidmi je však již dlouho vážným problémem a často se týká žen a dětí.

Ať už vláda přijímá jakákoli opatření, obrovské částky peněz z obchodování z něj činí lukrativní a vytrvalé podnikání, kterému se ve Vietnamu stále daří.

Co si myslíte o této tragédii a má Vietnam šanci se podobným tragédiím vyhnout?

ZDROJ: ​bbc.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9