Soulané žijí ve strachu ze skrytých kamer

13:00 | 10.07.2019 TerkaS 0
Skryté kamery jsou nejen v Koreji velkou hrozbou. Nedávný průzkum v Soulu odhalil, že téměř tři čtvrtiny obyvatel se obávají špehování skrytými kamerami. 
Skryté kamery jsou hrozbou pro velkou část obyvatel Soulu
Skryté kamery jsou hrozbou pro velkou část obyvatel Soulu FOTO: Ben Fruen/flickr.com
Více než dva ze tří obyvatel Soulu mají strach, že je někdo bude natáčet skrytou kamerou. To je výsledek nedávného průzkumu, který se zaměřil právě na tuto hrozbu. Soulská metropolitní vláda plánuje intenzivněji odhalovat skryté kamery v hotelových a motelových pokojích, na místech, která v lidech vzbuzují největší úzkost kvůli velké šanci, že se právě tam mohou stát oběťmi nelegálního natáčení. Podle průzkumu pořádaného městskou vládou a Namu poradenstvím pro ženská práva se z 1500 dotázaných dospělých 69 % cítí nejistě kvůli možnému sledování skrytými kamerami na veřejných místech. Podle pohlaví tak uvedlo 80 % žen a 57 % mužů.

Místy, na kterých lidé nejvíce předpokládají výskyt skrytých kamer, byly hotelové a motelové pokoje, zvolilo je 43 % dotazovaných. Dále je následovaly veřejné toalety, jež uvedlo 36 % respondentů, a veřejné lázně či plavecké bazény, které zmínilo 9 % tázaných. Zatímco muže nejčastěji znepokojovaly skryté kamery v ubytovacích zařízeních, ženy se cítí nejvíce ohroženy na veřejných toaletách. Toto vedlo 61 % respondentů k tomu, že zkontrolovali, jestli se v kabinkách toalet nenáchází otvory, kde by mohly být kamery instalovány, zatímco 44 % řeklo, že se raději snaží veřejné toalety nepoužívat. Používání skrytých kamer, zejména ke slídění po ženách na tak veřejných místech, bylo v Koreji velkým problémem. Na trhu je dostupná široká škála drobných a dobře maskovaných skrytých kamer a tajně natočená lechtivá videa a pořízené fotografie jsou sdílena online. Relativně lehké tresty pro pachatele vedly k tomu, že tisíce žen minulý rok vybíjely svůj vztek během masivních pouličních shromážděních.

K vymýcení špehovacích zločinů městská vláda přistoupila na tvrdší zásahy. Původně se kontrolovaly jen veřejné toalety a stanice veřejné dopravy jako autobusové terminály a stanice metra a vlaků. Ale díky novelizaci zákona kontroly veřejného zdraví, který vešel v platnost v polovině června tohoto roku, nyní může místní vláda pátrat po skrytých kamerách instalovaných v ubikacích, lázních a salónech krásy i bez souhlasu majitele. Během druhé poloviny letošního roku projde kontrolou 110 tisíc hotelových a motelových pokojů a také veřejné lázně. Pokud majitelé či provozovatelé těchto míst instalují skryté kamery, mohli by čelit pozastavení činnosti či zavření podniku.

Myslíte si, že díky novelizaci zákona výrazně poklesne počet instalovaných skrytých kamer?

ZDROJ: allkpop.com, koreatimes.co.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9