Jihokorejská firma přišla na trh s alternativou plastových výrobků

13:00 | 05.07.2019 TerkaS 0
Jistě jste již zaznamenali, že se svět snaží zamezit používání jednorázových plastů, a proto se snad brzy nikde nesetkáme třeba s plastovými brčky. Běžně už jsou k sehnání nerezová či skleněná, ale co byste řekli na brčko, které pak můžete i sníst? 
Plastová brčka budou brzy minulostí
Plastová brčka budou brzy minulostí FOTO: pexels.com
Právě s takovým vynálezem přišla korejská firma Yeonjigonji, jejíž rýžová brčka jsou pevnější než ta plastová a voní trochu po rýži, ale nijak neovlivňují chuť nápoje, který pijete. "Tato brčka jsou jedlá," řekl Kim Kwang-pil, CEO firmy Yeongjigonji. Soulská firma vyvinula bezpochyby první slámky vyrobené z rýže. "Můžete je klidně vyhodit, pokud je nechcete jíst," pokračoval, "Jednoduše je dejte na kompost nebo do akvária pro rybičky."

Brčka jsou vyrobena ze sedmi dílů rýžové mouky a tří dílů tapiokové mouky. Tento inovativní výrobek vznikl na popud obav z negativního vlivu plastových slámek na životní prostředí. Jen Jihokorejci totiž použijí průměrně 2,6 miliard plastových brček ročně! Pan Kim se ujal firmy Yeonjigonji (v překladu červená růž na tváři nevěsty) v roce 1999. Firmu původně založili jeho rodiče za účelem výroby a distribuce tradiční svatební obuvi. Po patnáct let tak firmu vedl pan Kim, ale nedařilo se mu po finanční stránce, jelikož svatební boty neměli žádnou poptávku. A tak při hledání nového produktu k prodeji na začátku roku 2017 narazil na článek o americké novince Loliware, která vyvíjela jedlé kelímky. Přemítal: "Pokud oni mohou vyrábět jedlé kelímky, nemůžeme my vyrábět jedlé slámky?" Začal studovat materiály, které by mu takovou věc umožnili vytvořit. "Přemýšlel jsem o ingrediencích, které Jihokorejci většinou mají rádi. Okamžitě mě napadla rýže."

Rozhodl se vyrábět slámky v Ho Či Minově Městě, největším městě Vietnamu. Vybral vietnamskou rýži, protože ta korejská je lepkavější, což by znesnadnilo výrobu brček. Také chtěl snížit výrobní náklady, aby konkurovaly plastovým slámkám nižší cenou rýže a nižšími pracovními náklady ve Vietnamu. Po roce a půl průzkumu a pokusů se mu podařilo v srpnu roku 2018 vyrobit rýžové brčko. Ve firemní továrně se nyní každý měsíc vyrobí 500 milionů slámek. Yeonjigonji momentálně dodává rýžové slámky do malých kaváren a podepsala smlouvy s předními obchodními domy, hypermarkety a hotely v Jižní Koreji. Jednotliví zákazníci mohou slámky zakoupit online. "Také jsme podepsali vývozní smlouvy se společnostmi v sedmi zemích zahrnujících Kanadu, Singapur a Malajsii," uvedl pan Kim. Jednou z největších výhod těchto brček je, že jsou přirozeně rozložitelná. Zatímco běžným plastovým slámkám trvá rozklad dlouhých 200 let, ta rýžová to zvládnou nejdéle za 100 dní. "Když dám brčko do akvária doma, ryby ho zpracují za méně než měsíc," řekl pan Kim. Během experimentu uskutečněného jedním indonéským partnerem se slámka v mořské vodě rozložila za osm dní.

Nicméně tato ekologická brčka mají vyšší cenovku. Každá rýžová slámka stojí okolo 35 korejských wonů (cca 70 haléřů), zatímco maloobchodní cena plastové slámky je pouze šestinou této sumy. Cena je momentálně překážkou rozšíření používání rýžových slámek po celé zemi. "Pokud se nám podaří vyrobit 2 až 2,5 miliard rýžových slámek měsíčně, budeme si moct dovolit snížit výrobní náklady o 120 procent," uvedl CEO firmy. Také zmínil, že další alternativa plastových slámek, papírové slámky, nejsou ideální. "Potřebujete pokácet stromy, abyste mohli tato brčka vyrobit, takže jsou též špatná pro životní prostředí," konstatoval. Spotřebitelé, kteří si dlouho libovali praktičnosti plastových brček, mohou při prvním použití shledat rýžová brčka nepraktickými. Ale i přesto velké množství lidí přistoupilo na to, že se s problémem vypořádají kvůli životnímu prostředí. Mo Jeong-eun, majitelka kavárny na ostrově Jeju, používá brčka od začátku letošního roku. "Zákazníci jim dávali více pozitivních ohlasů, než jsem očekávala," poznamenala. "Žijíc na ostrově, často vidím na pláži odpadky. Jsem hrdá, že mohu relativně malou věcí pomoci snížit plýtvání."

Kimova cesta k vyvinutí produktu přátelského k životnímu prostředí se střetává s větším hnutím proti plastovým slámkám. V říjnu roku 2018 Evropský parlament schválil zákaz používání jednorázových plastů zahrnující i slámky, který by měl platit od roku 2021. V lednu minulého roku Čína zakázala dovoz recyklovatelného odpadu, jako je plast či papír, což vedlo k odpadní krizi v Jižní Koreji a dalších zemích. V srpnu předešlého roku ve snaze najít řešení korejská vláda uložila zákaz používání jednorázových plastů v kavárnách a rychlých občerstveních. Slámky jsou pouze začátkem, Yeonjigonji také vynalezla rozložitelné kelímky, vidličky, nože, lžíce a tašky vyrobené z rýže a má v plánu tyto produkty prodávat jak v Jižní Koreji, tak v zahraničí, a to již v blízké době.

Koupili byste si rýžová brčka? Nebo preferujete jinou variantu?

ZDROJ: thehindu.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9