Stále více korejských žen nesouhlasí s tradičními genderovými rolemi

13:00 | 15.04.2019 Eunka 0
Žena má vychovávat děti, starat se o domácnost a stát u plotny. Tento stereotyp platí v mnoha zemích a je léty zažitý až nadmíru. Ženy se ovšem bouří a chtějí změnu. I v Jižní Koreji. 
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: PIN HSUAN/flickr.com
Nedávný průzkum zjistil, že zhruba sedm z deseti žen, které jsou v manželství, nesouhlasí s tradičními genderovými rolemi manželů a manželek v domácnosti, přestože většina z nich uznává, že matky jsou ve výchově dětí lepší.

Korejský institut pro zdraví a sociální věci (KIHASA) se na tuto problematiku v červenci loňského roku dotazoval 10 630 vdaných žen ve věku 15 až 49 let.

Výsledky ukázaly, že 73,9% žen nesouhlasilo s tím, že úkolem manžela je pracovat či živit rodinu a úkolem manželky pečovat o domácnost, děti a teplo rodinného krbu. Pro srovnání, v roce 2015 nesouhlasilo 64,1% žen.

Na otázku, zda je pro ženy důležitější, aby pomáhaly svým manželům budovat kariéru místo toho, aby usilovaly o svou vlastní, 54,2% uvedlo, že nesouhlasí. V roce 2015 nesouhlasilo 46,3% žen.

Stejný průzkum však také zjistil, že 56,3% žen přiznalo, že matky mohou děti vychovávat lépe než otcové. Větší počet žen, přesněji 92,1%, uvedl, že vychovávat děti do dvou let by měly právě matky.

Jak se na tradiční genderové role díváte vy?  

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9