Z jakých důvodů mohou korejské ženy trpět depresí?

14:00 | 08.02.2019 Eunka 1
Deprese není jen špatná nálada a nevyhýbá se ani lidem v Koreji. Proto se tým dvou profesorů podílel na zajímavém průzkumu, který odhalil, jak jsou na tom v tomto ohledu některé korejské vdané ženy.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: libreshot.com
Výzkumný tým pod vedením profesorů Cho Chang Soa a Han Kyu Mana z lékařské fakulty Univerzity Koreje zjistil díky průzkumu zajímavé věci, které se týkají především žen a depresí. Průzkumu se zúčastnilo 9217 manželských párů. Tito lidé v době průzkumu nevykazovali příznaky deprese, ovšem později se tyto příznaky objevily u 1003 osob z nich. 

Co tedy vyšlo najevo? Z jakého důvodu mohou mít vdané ženy v Koreji deprese? Některé z nich jsou vystaveny násilí a hrozbám svého manžela a právě u těch je 1,96krát vyšší pravděpodobnost vzniku deprese, než u žen, které takto týrány nejsou a nebyly. 

Depresí mohou také snáze onemocnět ženy, které jsou napadány verbálně a je jim tedy ubližováno slovně. Zajímavé je, že v opačném případě je to jinak, muži nebyli slovním ani fyzickým násilím příliš ovlivněni. Jak se dalo očekávat, ženy jsou zranitelnější, a tudíž je vyšší předpoklad, že u nich propukne deprese. 

Násilí však není jediným faktorem, který přispívá k depresi u vdaných korejských žen. Riziko deprese se zvyšuje s věkem, nízkou úrovní vzdělání, nízkou úrovní příjmů, chronickým onemocněním, nadměrným pitím alkoholu a špatnými rodinnými vztahy. 

Pokud je žena v manželství nespokojená a má problém i s rodinnými příslušníky a vztahy v rodině, dostává se do začarovaného kruhu. Klíčem je komunikace, potřeba většího porozumění a také, aby se členové rodiny navzájem respektovali. Stresující mohou být i svátky a období dovolené. 

Jaké otázky z toho plynou? Jsou na tom korejské ženy v tomto ohledu hůře než třeba české? Co myslíte? A jak to vidíte s rodinnými vztahy?

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9