Českou republiku navštívil indický prezident

21:30 | 07.09.2018 Eunka 0
Českou republiku navštívil indický prezident Ram Nath Kovind. Kromě jednání s českým prezidentem ho čeká i návštěva Karlovy univerzity a Strahovského kláštera.
Český a indický prezident s manželkami
Český a indický prezident s manželkami FOTO: facebook.com/prezidentcr
Indický prezident Ram Nath Kovind zavítal se svou chotí Savitou do České republiky. Jde o vzácnou návštěvu, neboť prezidenta druhého nejlidnatějšího státu světa jsme na Pražském hradě neměli víc než 20 let. Naposled naši zemi navštívil Shankar Dayal Sharma v roce 1996.

Vzácného hosta samozřejmě čekalo jednání s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem i předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem. Cílem byla nejen dohoda o ekonomické a vojenské spolupráci, ale i zrušení víz a projednání záležitostí týkajících se obchodu, školství a terorismu, který je strašákem všech zemí.

Ram Nath Kovind byl potěšen vřelým přivítáním a poté, co médiím sdělil, že se s prezidentem Zemanem zavázali bojovat proti terorismu všemi možnými prostředky, neopomenul pochválit indickou komunitu žijící v České republice a říci o ní, že výrazně přispívá k pokroku země. Vyzval členy této komunity, aby i nadále budovali most vztahů mezi oběma národy. Kromě toho slíbil, že bude s českým prezidentem pokračovat v rozvíjení obchodních a hospodářských vztahů, neboť je tu mnoho možností i příležitostí k růstu a investicím.

O naší zemi prohlásil: "Není to jen krásná země, ale je to země s velkým srdcem pro Indii a Indy. S Českou republikou máme vřelé vztahy. V dávných dobách přece obchodníci z Čech nakupovali koření a hedvábí z Indie."

Co indického prezidenta během návštěvy České republiky ještě čeká? V sobotu má v plánu například návštěvu Karlovy univerzity, kde bude mít příležitost poznat indické studenty a české indology. Také navštíví laserové centrum v Dolních Břežanech a Strahovský klášter. Návštěvu naší republiky ukončí v neděli.

ZDROJ: newsonair.com, newsroompost.com, devdiscourse.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9