Nejsilnější tajfun za čtvrt století udeřil na Japonsko!

17:55 | 04.09.2018 DEADiX 0
Tajfun Jebi, jak je mu přezdíváno, zasáhl v úterý odpoledne západ Japonska. Konkrétně jižní část ostrova Shikoku a západní část ostrova Honshu. Na místě se nachází mnoho zraněných a několik mrtvých.
Letiště Kansai v prefektuře Osaka
Letiště Kansai v prefektuře Osaka FOTO: Kyodo, via reuters.com
Statisticky nejsilnější tajfun za posledních pětadvacet let se přehání přes Japonsko a za sebou zanechává velkou zkázu. Evakuováno bylo přes milion obyvatel a zrušeny stovky letů z osackého letiště Kansai, které zasáhly velké vlny a silný vítr. Samotná Osaka a celý Kansai region na tom nejsou zrovna dobře. V okolí třetího největšího japonského města bylo uzavřeno i několik elektráren a přes 800 tisíc domovů a kanceláří je bez elektřiny. Zrušeno muselo být i několik vlakových spojů, včetně spojů vlaků shinkansen do města Okayama.

Tajfun si vyžádal už i několik obětí, převážně tedy staršího věku. O život přišel např. 71letý muž, kterého našli pod troskami zříceného skladiště. Televize NHK uvedla, že asi 126 lidí je zraněných. Ve městě Kyoto se právě zranilo mnoho lidí, kteří na stanici byli zranění padajícím sklem ze staniční budovy, která je mimojiné i druhou největší stanicí v Japonsku. Silně postiženými jsou i další města, kupříkladu přístavní město Aki.


Tajfun Jebi, jenž znamená v korejštině „pozřít“, dosáhl na některých místech rychlosti přes 200 km/h. Celé Japonsko zároveň trpí i velkým úhrnem srážek, včetně hlavního města Tokia. V západní oblasti Japonska taktéž hrozí velké záplavy a sesuvy půdy. Navíc v červenci bylo Japonsko zasaženo velkými povodněmi a letos se jedná už o několikátou přírodní katastrofu v zemi výchazejícího slunce. Některé firmy byly ke všemu i nuceny uzavřít několik svých závodů, například uvedu firmy Toyota, Honda nebo Panasonic. Uzavřeny musely být i některé školy.


ZDROJ: Televize NHK, scmp.com
FOTO: Kyodo, via reuters.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9