Smrtonosná vedra v Japonsku pokračují

17:40 | 04.08.2018 Zita 0
Jeden teplotní rekord za druhým, tisíce prodaných klimatizací a pot všude kolem- co dalšího symbolizuje neustávající vlnu veder a jak si s nimi poradit?
Horko si nevybírá- unikne mu jen málokdo
Horko si nevybírá- unikne mu jen málokdo FOTO: Informo.bg
Když bylo před pěti lety v Japonsku naměřeno rekordních 41 stupňů, nikoho by pravděpodobně nenapadlo, že přijdou teploty ještě vyšší. Nyní se obyvatelé Tokia vaří v 38 stupních a v ostatních městech bylo naměřeno až 41,1, čímž se podařilo prolomit výše zmíněný dosavadní rekord.

Ačkoliv pro meterology se jedná o skutečnost poměrně zajímavou, zbytek Japonska zoufá. Vedra trvají již několik dní a zdá se, že jejich konec je, alespoň prozatím, v nedohlednu. Doktoři doporučují zvýšenou konzumaci vody a soli, snižování teploty pomocí klimatizace, větráků a dalších zařízení, za pozornost však stojí i vhodný výběr oblečení - je dobře známo, že černé a obecně tmavší oblečení lépe absorbuje sluneční paprsky, což způsobuje ještě větší horko. Omezte alkohol, masitá jídla a vyhýbejte se přímému pobytu na sluníčku.

 
Nečekaně vysoké teploty si zatím vyžádaly 120 životů a přibližně 50 000 lidí majících problémy se srdcem skončilo v nemocnici. Záznamy ukazují, že v porovnání s minulým rokem toto číslo představuje minimálně dvojnásobek. Nejen proto dbají japonská média na dostatečnou informovanost veřejnosti, což v minulých dnech vedlo k značnému nárůstu článků, jak bezpečně poznat mrtvici a podobně.

Spekulanti též zpochybňují rozumnost rozhodnutí ohledně plánovaných olympijských her, které se zde mají konat rokem 2020 v červenci a srpnu. Teploty velice pravděpodobně přesáhnou hranici 35 stupňů, což pro organizátory představuje přinejmenším nesnadný úkol.

Zdá se, že letošní rok, co se počasí týče, pro Japonsko zatím nebyl úplně nejšťastnější. Náročné povodně a zničující horka, nezbývá než doufat, že se následný vývoj bude ubírat více příjemnějším směrem.

ZDROJE: NHK, Independent

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9