Olympijský medailista Denis Ten byl zavražděn

17:53 | 20.07.2018 Eunka 0
Přinášíme vám velmi smutnou zprávu. Kazašský krasobruslař Denis Ten byl ubodán a lékaři už mu bohužel nedokázali pomoci. Režisér Timur Bekmambetov hodlá natočit film věnovaný jeho památce.
Denis Ten
Denis Ten FOTO: soompi.com
Kazašský krasobruslař Denis Ten, který získal na olympiádě v Soči v roce 2014 bronzovou medaili, byl dne 19. července přepaden a pobodán dvěma muži. Ačkoli byl převezen do nemocnice, jeho zranění byla natolik vážná, že mu lékaři přes veškerou snahu již nemohli pomoci. Vykrvácel a zemřel v pouhých 25 letech. Pro svět sportu, Kazachstán i krasobruslaře, kteří jej znali, je to velká rána. Fanoušci přináší květiny a svíčky na místo, kde byl pobodán, a také je kladou k zimním stadionům.

Krasobruslařské hvězdy vzpomínají a truchlí. Japonská krasobruslařka a olympijská vítězka z roku 2006 Shizuka Arakawa prohlásila: "Nezapomenu na jeho hřejivý a laskavý úsměv. Na to, jak mě fotografoval, aniž by si to uvědomoval, a následně mi poslal snímky. Nemohu tomu uvěřit. Jeho smrt mi zlomila srdce!"

Daisuke Takahashi, který získal bronzovou medaili na zimních olympijských hrách ve Vancouveru, napsal na Instagram: "Jak se toto může stát člověku, který byl ke všem tak laskavý!"

Kanadský krasobruslař a trojnásobný mistr světa Patrick Chan o něm řekl: "Jsem poctěn, že jsem s ním mohl soupeřit a sdílet ledovou plochu. Byl to jeden z nejkrásnějších a nejladnějších krasobruslařů. V tomto čase myslím především na jeho rodinu."

Thomas Bach, předseda Mezinárodního olympijského výboru, uvedl: "Denis Ten byl skvělým sportovcem a okouzlujícím člověkem s laskavou osobností. Je to obrovská tragédie! Je hrozné, že přišel o život v tak mladém věku!"

Video zobrazující jeho mimořádný talent:
 


Kazašský ministr kultury a sportu Arystanbek Mukhamediuly označil útok za strašlivou a nespravedlivou tragédii. O zesnulém sportovci prohlásil: "Byl to neuvěřitelný krasobruslař, legenda a naše pýcha! Zemřel, ačkoli o jeho život bojovali ti nejlepší lékaři."

Denis Ten byl skutečně krasobruslařskou hvězdou a člověkem se srdcem na pravém místě. Vždy zdvořilý, laskavý a cílevědomý. Ačkoli se narodil v Almaty, patřil k příslušníkům korejské menšiny v Kazachstánu a kromě krasobruslení se v dětství věnoval sborovému zpěvu. Také zkoušel taekwondo, plavání, tenis a akrobacii. V deseti letech se však rozhodl pro krasobruslení a začal usilovně trénovat. Trénoval v Moskvě i v Kalifornii a za svou kariéru získal nespočet medailí. Dvakrát stanul na stupních vítězů na mistrovství světa. V roce 2013 získal stříbro a v roce 2015 bronz. Zúčastnil se třech olympiád a na té v Soči, jak už jsme uvedli, obdržel bronzovou medaili. 

Ještě před svou smrtí se Denis Ten přiznal, že snil o úspěchu i na poli filmu. Sportovec uvažoval o tom, že by rád natočil film o vztahu neslyšící dívky a mladého muže s poruchou řeči. Slavný režisér Timur Bekmambetov, který natočil například předělávku Ben Hura a akční thriller Wanted, se této myšlenky chytil, vlastně ho k tomu navedli Denisovi fanoušci, a 20. července uvedl, že by rád sen krasobruslaře realizoval a věnoval film jeho památce. 
 
Velmi nás mrzí, že přišel o život tak nadaný a mladý člověk. Chceme vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým, především rodině a přátelům.

ZDROJ: cnn.com, soompi.com, en.wikipedia.org, billboard.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9