Asijské týmy na letošním MS ve fotbale

11:00 | 04.07.2018 DEADiX 2
Světový fotbalový šampionát je už ve vyřazovací části a každý asijský tým bohužel už vypadl. A tak je čas si zrekapitulovat výkony asijských fotbalistů.
Korejská reprezentace se sloučí s fanoušky a turnajem
Korejská reprezentace se sloučí s fanoušky a turnajem FOTO: instagram.com/thekfa
Z asijských států se v Rusku představili týmy Saudské Arábie, Íránu, Japonska a Korejské republiky. Ze všech týmů to nejdále dotáhl celek Japonska, který po skvělém výkonu vypadl v osmifinále, kde narazil na Belgii, která je jedním z celkových favoritů, a prohráli 2:3. Postoupila tak Belgie, která narazí na Brazílii ve čtvrtfinále.

Avšak ani jeden z týmů se nemusí za své výkony stydět. Saudové sice prohráli na úvod výrazně proti Rusku, a to 5:0. Pak prohráli s Uruguayí 1:0 a Egypt porazili 2:1. Skončili tak ve skupině na nepostupovém 3. místě, ale nechali za sebou Egypt, mnohými označovaný za černého koně turnaje.

Írán měl dokonce blízko postupu a to měl i dost složitou skupinu. Od postupu hráče dělilo jen pár minut. Ve skupině měli celky Portugalska, Španělska a Maroka. Na úvod porazili Maroko 1:0, prohráli se Španělskem 1:0 a s Portugalskem v posledním zápase remizovali 1:1, avšak neměli v posledních minutách na kopačkách vítězný gól, který by je posunul do další fáze turnaje.


Korejský fotbalista Son Heung Min kope v Anglii za Tottenham

Korejský výběr hrál dobrý, kombinační fotbal, ale na postup to nestačilo. Zvlášť několik kiksů v obraně přineslo neúspěch proti Mexiku (1:2) a proti Švédsku (0:1). Hvězdný Son Heung Min se prosadil a byl na hřišti opravdu vidět. Prosadil se i v překvapivém utkání proti Německu, kdy dával gól do prázdné brány na konečných 2:0. Tento výsledek vyřadil Němce a posunul Korejce před Německo ve skupině, avšak jen na 3. pozici. Německo tak jako obhájce titulu vypadlo už ve skupině a vysloužilo si dost posměchu a strastí.

Nejlépe ze všech týmů dopadlo Japonsko, které postoupilo ze skupiny díky pravidlu fair-play. Toto pravidlo umožňuje postup na základě nižšího počtu žlutých karet. Toto pravidlo vyřadilo Senegal, který měl identický počet bodů a i skóre, navíc vzájemný zápas skončil 2:2. Japonci porazili na úvod překvapivě Kolumbijce 2:1 a s Polskem v posledním utkání podlehli 0:1, avšak to jim stačilo, protože zápas Senegalu s Kolumbií vypadal stejně. Na toto 15 minut před koncem spoléhali a sklidili pak za pouhé dohrávání velkou kritiku.


Akira Nishino může být na výkon svých svěřenců hrdý, avšak na rudé ďábly to nestačilo

Avšak postup do osmifinále si zasloužili a nastoupili hrdě a disciplinovaně. Celý zápas byl zajímavý na pohled a druhý osmifinálový poločas byl skvostem turnaje. Japonci po chybě Vertonghena a skvělé ráně Haraguchiho vedli 1:0 a za pár minut se trefil zpoza vápna Inui utěšenou ránou na zadní tyč, kam se gólman Belgie Curtois natahoval marně, 2:0! Belgičané však změnili taktiku a využili výškové převahy, kdy dvakrát dali gól hlavou a skóre bylo srovnané. Šokující moment pro Japonce přišel 30 vteřin před koncem zápasu, kdy po špatně kopnutém rohovém kopu šli belgičtí hráči do protiútoku a skvělou akci zakončil Chadli. Šok pro Japonce, kámen ze srdce pro Belgičany. Takový byl konec skvělého fotbalového klání na půdě ruského Rostova na Donu.

Po utkání dvaatřicetiletý Keisuke Honda spolu s čtyřiatřicetiletým kapitánem týmu Makoto Hasebem ukončili reprezentační kariéru a přenechávají tak štaci mladším talentovaným hráčům.

FOTO: instagram.com/hm_son7, instagram.com/takashi.08

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9